Crikvenicai tengerpart
Horvátország

Felfedező séta Crikvenica látnivalói között

4 perces olvasási idő

Az egyik legnépszerűbb nyaralóhely a horvát tengerparton Crikvenica, amely rövid idő alatt megközelíthető Magyarországról, a legkedveltebb úti cél a Kvarner-öbölben. Kifejezetten alkalmas strandolásra, pihenésre és feltöltődésre. Kevés az igazán kiemelkedő látnivaló, de néhány érdekességet érdemes megismerni és felkeresni.

A Crikvenicai riviéra, ahol egy tökéletes tengerparti nyaralás vár

Crikvenicai riviéra néven emlegetjük a Magyarországhoz legközelebb eső adriai tengerparti szakaszt a Kvarner-öbölben. A Rijekától délre fekvő, Kraljevica városától kezdődő szárazföldi rész egészen Selce-ig csodálatos partokkal, közkedvelt strandokkal teli, és a kilátás a szemközti Krk-szigetre csak megkoronázza az itt nyaralók élményét.

Crikvenica látnivalói várják az ide utazókat
Crikvenica városa

Az egykor az Osztrák-Magyar Monarchia részét alkotó terület éppúgy népszerű üdülőhely volt már akkoriban is, mint Opatija. A 19. század vége óta jelentős a turizmusa, és míg Opatiját és környékét a Monarchia magyar nemzetiségű vendégei kedvelték, addig Crikvenica az osztrákok kedvenc üdülőhelye lett, az ő ízlésük szerint formálódott.

Tengerpartjai kavicsosak, de homokos strandokat is találunk a több kilométer hosszan elterülő riviérán, így kisgyermekes családok számára kifejezetten ideális, egy tökéletes tengerparti nyaralás vár itt mindenkire. A kulcsszó a zavartalan pihenés, a napsütés és a kristálytiszta tenger élvezete, de akad néhány történelmi érdekesség és természeti kincs is a közelben az aktívabb kikapcsolódást keresőknek. 

A legismertebb és legnépszerűbb nyaralóhely számtalan hotellel, apartmannal, vendéglátóhelyekkel és kikapcsolódási lehetőségekkel a riviéra névadó városa, Crikvenica.

Crikvenica, Horvátország 2. legrégebbi üdülőhelye

A mai napig az egyik legnépszerűbb tengerparti úti cél a felhőtlen pihenésre vágyók számára Crikvenica. A magyar utazók évről évre felfedezik ezt a kimondott üdülővárost, ahol minden adott egy tökéletes tengerparti nyaraláshoz, érkezzünk kisgyermekkel, baráti társasággal vagy édes kettesben, párunkkal. 

A település egyben a Crikvenicai riviéra névadója, hiszen Opatija mellett egész Horvátország legrégebbi üdülőhelye. Érdekességként, a város első hoteljét 1891-ben nyitották meg, és az idegenforgalomban betöltött szerepe ma is kiemelkedő. Vonzerejét a változatos tengerpartok mellett a sokszínű programok adják, illetve gyógyiszapját előszeretettel használják terápiás célokra.

A település ismertségét és közkedveltségét az előkelő hangulatának és a tengerparti nyaralás élményének köszönheti. A terület valaha a Zrínyi és a Frangepán családok tulajdonában állt, később azonban az osztrák nemesek alakították a város képét, akik télen is idejártak pihenni. Crikvenica látnivalói gyakorlatilag ebből az időszakból származnak.

Barangolás Crikvenica látnivalói között

Crikvenica a tengerparttal párhuzamosan terjeszkedett, így a fontosabb látnivalóinak felfedezésére egy kiadós sétaként tekintsünk. Legyen egy barangolás Crikvenica látnivalói között – megpihenve a parti sétány egy árnyékos teraszán – a nyaralás egyik fénypontja!

Crikvenica, a Kvarner-öböl ékköve
Crikvenica, a Kvarner-öböl ékköve

Hogy milyen látnivalókat érintsünk a séta során?

A Hotel Therapia épületét mindenképpen, mely a legnagyobb és legimpozánsabb épített emlék, amelyet látnunk kell. A szálloda az egykori Kvarner Palace, ahova Ferenc József császár unokaöccse, József főherceg költözött, míg maga a császár Opatijában a gyakorlatilag teljesen ugyanilyen Kvarner Hotelt vette birtokba. 

A Hotel Kastel Crikvenica első épületéből, egy pálos kolostor kibővítésével jött létre, mely egy ma is működő templommal, valamint étteremmel várja az érdeklődőket.

A Főtér az óvárosban és a kikötő valószínűleg önmagától értetődően a felfedezni valók listáján szerepel. Rengeteg éttermet, kávézót találunk itt, a kikötő mögött pedig már közvetlenül kezdődnek a jobbnál jobb crikvenicai strandok.

Crikvenica, a Kvarner-öböl ékköve
Crikvenica madártávlatból

Egy forró nyári nap délutánján andalgásra csábít a sétány, melyen keresztül elsétálhatunk egészen a szomszédos Dramalj településig, miközben a domboldalra épült gyönyörű, szecessziós villákat csodáljuk és átéljük a hamisítatlan békebeli hangulatot.

Crikvenica garantáltan jó választás egy minden igényt kielégítő, tökéletes tengerparti nyaraláshoz. Ha mellette döntünk, akkor pedig ne feledkezzünk meg egy hajókirándulás szervezéséről Krk-szigetre, mely szintén felejthetetlen élményekkel gazdagít.

Horvátország számos varázslatos tengerpartjával csábít egy szuper adriai nyaralásra. Ismerd meg cikkünkből a többi kiváló tengerpartot! >>

(A cikkben található képek forrása: Shutterstock)

Készen állsz, hogy egy felejthetetlen vakációt tölts Crikvenicán? Találd meg hozzá akciós szállásod itt! >>