Korfu látnivalói közül az egyik legszebb, a mesés panoráma
GörögországRepülős utazások

Ezek Korfu legszebb látnivalói! Földi paradicsom egy görög szigeten

7 perces olvasási idő

Korfu régóta tartó és töretlen népszerűségének alig akad párja. A görög sziget tele van felfedezésre váró természeti kincsekkel, víz alatti barlangokkal, történelmi emlékekkel és homokos tengerpartokkal, egyszóval a felejthetetlen nyaralás elengedhetetlen kellékeivel. Mutatjuk a legnépszerűbb korfui látnivalókat!

Citrus ültetvényekkel borított domboldalak, gazdagon zöldellő mediterrán növényvilág, meredek mészkőfalak és a kobaltkék tenger találkozása alakítja a csodálatos, képeslapokra illő látképet. A sziget nemcsak gyönyörű, de rejtélyes is, minden egyes apró szeglete maga a megelevenedett történelem. Aki ide látogat, a legenda szerint még élete szerelmét is megtalálhatja… De hogy ezen kívül még miért érdemes Korfura tervezni a nyaralást, azt máris soroljuk!

Korfu látnivalói: történelmi múlt, legendás jelen

A Korfu nevet a velenceiek adták a szigetnek, de ne lepődjünk meg, ha a helyiek Kerkyraként hivatkoznak rá. A görögök hite szerint Kerkyra egy folyami nimfa lánya volt, akire nem más vetett szemet, mint maga Poszeidón, a háborgó tengerek istene. A románc beteljesült, Poszeidón pedig szerelme jeléül megajándékozta a lányt a szigettel, amit természetesen Kerkyrának keresztelt.

Tudtad? A Jón-szigetek legészakibb tagja már a görög mitológia kezdeteitől fogva stratégiai jelentőségű helyszínnek számított.


A sziget nevét viselő Korfu városát a görögök kasztropolisznak, azaz várak városának nevezik, itt ugyanis két erődítmény is árulkodik a múltbéli csatákról. Az egyik erőd a tenger által határolt Palaio Frourio, ami a város keleti oldalán található és egy hídon közelíthető meg. A másik őr a főváros északnyugati határa fölé magasodó Neo Frourio, ami egy valóságos katonai-építészeti remekmű. Bármelyiket is látogatjuk meg, csodálatos panorámában lehet részünk, ha felmerészkedünk a meredek lépcsőfokokon.

Palaio Frourio, Korfu egyik erődje
Korfu egyik erődje, a Palaio Frourio

Korfu látnivalói mediterrán hangulatot árasztanak

Velencei, francia, angol és nem utolsó sorban görög kultúrtörténeti hatások meglepő harmóniája formálta mai képére a csodálatos óvárost. A Liston árkád alatt és a Spianada téren sétálva egy pillanatra igazi arisztokratának érezhetjük magunkat.

Semmi sem übereli a Campiello negyed középkori hangulatot idéző, macskaköves utcácskáit és régi kikötőjét. Nem csoda, hogy az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította Korfu óvárosát, itt ugyanis egymást érik a gyönyörű, mediterrán hangulatú villák, paloták, múzeumok, templomok és kertek. Ha nappal indulunk felfedezőútra olyan, mintha egy szabadtéri múzeumban sétálgatnánk, azonban ha lemegy a nap, az utcák életre kelnek, és pezsgő éjszakai élet veszi kezdetét.


Ezt biztos nem gondoltad volna: Korfura látogatva olyan hagyományokba futhatunk, mint máshol kevés helyen. A húsvéti ünnepségek például kifejezetten nagyszabásúak, nagyszombaton a helyiek cserépedényeket, agyagkorsókat dobnak ki az erkélyükön, ilyenkor érdemes az óvárost távolabbról csodálni.

Korfu látnivalói felülnézetből
Korfu mediterrán hangulatú utcái mindenkit lenyűgöznek

A smaragdsziget tengerpartjai

Korfu városától távolodva festői tengerparti falvak és lélegzetelállító strandok várják az utazókat. Már csak izgalmas legendája miatt is kihagyhatatlan a Sidari üdülőfaluban található Canal d’Amour, azaz a szerelmesek csatornája. A helyi hagyomány szerint azok a párok, akik együtt ússzák át a homokkő falak közötti természetes átjárót, örökké együtt maradnak. Az se bánkódjon, aki egyedül érkezik, a helyiek szerint még az is megtörténhet, hogy a vízi alagút végén a lelki társunk vár ránk. 

Persze ha ennél eldugottabb homokos partokon tennénk szert a nyári barnaságunkra, gyönyörű strandok végeláthatatlan listájából válogathatunk. Az Agios Spiridon strand remek választás gyerekekkel érkezőknek, itt számos lehetőség van evésre-ivásra és persze nyugodt pihenésre is. Paleokastritsa aranyló homokjával és kék vizével maga a megelevenedett görög álom: bár a víz hűvösebb, a tengervilág gazdagsága kárpótolja azokat, akik búvárkodni, snorkelezni érkeztek. 

A család imádni fogja: Az Alipa kikötőből egy óránként induló, sárga tengeralattjárónak keresztelt üvegaljú hajó is várja azokat, akik közelebbről megismernék a tenger élővilágát.

Szállást keresel Korfu szigetén? Itt mutatunk akciós utazásokat apartman, vagy három- és négycsillagos hotel szállással!

A Szerelmesek csatornája Sidarin
A Szerelmesek csatornájához izgalmas hiedelem kötődik

Az sem fog csalódni, aki kifejezetten a buliktól hangos beach-élményekre vágyik. Kavos a partiarcok paradicsoma, itt minden étterem és szórakozóhely felkészült az éjjel-nappal tartó őrületre, ugyanakkor a partszakasz azoknak is kiváló választás lehet, akik vízi attrakciókkal és sportokkal pörgetnék fel az adrenalinszintjüket.


Utánajártunk: A helyi diszkóban 35 euróért már egy felejthetetlen habpartinak is részesei lehetünk, sőt, a belépő még két óráig tartó ingyenes fogyasztásra is jogosít.

Kirándulás a környéken

A sziget fővárosától mindössze 7 kilométerre találjuk Sissi egykori nyári rezidenciáját. A káprázatos, neoklasszikus stílusú Ahílio palotát az egykori császárné építtette, dekorálásáról és a bútorok kiválasztásáról szintén ő maga gondoskodott. Nem spórolt a görög mitológiai alakokkal, ugyanis Erzsébetet rabul ejtette Görögország elképesztő szépsége, mítikus legendái és a helyiek temperamentuma, ezért gyakran időzött a szigeten menedéket keresve a korona súlya alól. 


Ne hagyd ki: A villa belülről is megtekinthető, a felnőtt belépő 10 euróért, a gyermek- és kedvezményes jegyek 8 euróért válthatóak meg. Érdemes elidőzni a pálmafákkal, virágos bokrokkal és szobrokkal gazdagon díszített kertben is, aminek fő attrakciója egy 11,5 méteres Akhilleusz bronzszobor.

Korfu észak-keleti részén a sziget egyik legszebb halászfaluja vár minket. Kassiopi népszerűsége ellenére megtartotta eredeti báját. A kikötőben sétálgatva tengeri ételeket kínáló éttermekre bukkanhatunk, de a legjobb, ha befizetünk egy hajótúrára vagy csónakot bérlünk, és a tenger felől fedezzük fel a csendes, nyugodt partszakasz mesés öbleit, Korfu látnivalói a vízről szemlélve is lélegzetelállító látvánnyal ajándékoznak meg minket!

Mennyi az annyi? A görög életérzés elmaradhatatlan eleme a hajókázás. Választhatunk egy-két órás, félnapos vagy egésznapos, tematikus körutazások közül is, akár már fejenként 15 eurótól.

Ha időnk engedi és van megfelelő cipőnk a túrázáshoz, Korfu látnivalói közül kihagyhatatlan a Drastis fok, aminek hatalmas sziklái már messziről is impozáns látványt nyújtanak. A kirándulás után egy kis öböl vár ránk, ahol meg is mártózhatunk. A sziget legmagasabb pontja tengerszint feletti 906 méteres magasságával a Pantokrator-hegy. Alig két és fél óra elég a megmászásához, de akár autóval is feljuthatunk. Aki bevállalja a kalandot, annak nem marad el a jutalma. A csúcsról elképesztő kilátás tárul a szemünk elé, tiszta időben egészen Olaszországig is el lehet látni innen.

Jó, ha tudod! Az autóbérlés igazán megtérülő befektetés, ha a sziget eldugottabb részeit is felfedeznénk! A kölcsönzőkből átlagosan 70 eurótól 150 euróig bérelhetünk kocsit egy napra, de sok helyen akár robogót is kölcsönözhetünk, 25-35 eurós napi áron.

Válassz akciós utazási csomagot repülőjeggyel és apartman vagy hotel szállással!

Gasztrokalandok a szigeten

Senki sem hagyhatja el a szigetet anélkül, hogy megkóstolna legalább egy helyi specialitást. Ami nálunk a vasárnapi rántott hús, az Korfun a Pastitsada, azaz fűszeres paradicsommal, olívaolajban és borban párolt hús tésztával, ami minden korfui család egyik kedvence. Az olasz ízeket idéző mediterrán fogások közé tartozik a Bourdeto halétel is, amit bármelyik helyi tavernában kipróbálhatunk. Talán az egyik legkülönlegesebb étel a Pastrokio, ami nem más, mint padlizsán, sajt, tojás, darált hús és bazsalikomos paradicsomszósz egyvelege, amit kemencében sütnek meg.

Tuti tipp édesszájúaknak: Mindenképp érdemes beszaladni egy helyi pékségbe a Fogatsa nevű édes briósért, vagy a kávé mellé kérni egy szelet Pasta Flora pitét, amit házi lekvárral készítenek.

Korfu látnivalói kihagyhatatlanok azok számára, akik a természet szépségét éppúgy szem előtt tartják a nyaralóhely kiválasztásánál, mint a gazdag történelmi hagyományokat. Kulturális értékei, idilli strandjai, látványos naplementéi és változatos kikapcsolódási lehetőségei miatt remek választás akár pörgősebb, akár nyugodtabb pihenés után ácsingózunk.

A görög szigetvilág másik prominense, Rodosz is egy felejthetetlen mediterrán nyaralásra csábít. Ismerd meg jobban Rodosz legfőbb nevezetességeit!

(A cikkben szereplő képek forrása: Shutterstock)