Naplemente Gozo szigetén
Inspiráció utazásodhoz

Máltai útikalauz – látnivalók és ezernyi élmény a mediterrán paradicsomban

5 perces olvasási idő

„Völkom tú Mólta” – hangzik fel a repülő kabinjában. Ébredezel, nyújtózkodsz a mintegy kétórás repülőút végéhez közelítve, és ha olyan szerencsés vagy, hogy a gép jobb oldalán ülsz, akkor megpillanthatod Marsaxlokkot a luzzuk – a tipikus máltai látnivalók, a színes halászhajók – tömegével, a Freeportot Birzebugga határában, és garantáltan elönt a jóleső, izgalmas érzés. Helló Málta, megjöttünk!

Miért éppen Málta?

A Földközi-tenger közepén Málta egy igazi ékszerdoboz. Alig több mint két óra alatt elérhető Budapestről repülővel, vagy megközelíthető Szicília partjaitól komppal. Európa 5. legkisebb országa, viszont a kis mérete ellenére rengeteg történelmi, kulturális és természeti látnivalót rejt. Fővárosa Valletta, egy szabályos négyzethálós felépítésű, a Nagy Kikötő és a Marsamxett-öböl közé ékelődött félszigeten található város, amelyet az UNESCO a világörökség részeként tart számon.

A Marsamxett-öböl Máltán
A Marsamxett-öböl Valettánál

A szigetország három turisztikailag érdekes szigetből áll: Málta a fő sziget minden földi jóval, ahova érkezünk is, Gozo a „kistestvér”, amely sokkal nyugodtabb, zöldebb és így természeti látnivalói az igazán kiemelkedő látványosságok, illetve Comino a híres Kék Lagúnáról ismert, ahova egynapos hajókirándulás keretében mindenki ellátogat.

Legfőbb máltai látnivalók és élmények, amiket semmiképp se hagyj ki

A jelenlegi főváros, Valletta szűk, színes zárt erkélyekkel tarkított utcáin sétálva igazán megtapasztalhatjuk a máltai hangulatot. A várost La Vallette nagymester építtette gondosan megtervezett, négyzethálós alaprajz szerint mindegy 1 négyzetkilométernyi alapterületen. Számtalan látnivaló vár itt ránk, úgymint a Nagymesterek Palotája, a Szent János társkatedrális, az Alsó- és Felső-Barakka kertek, ahonnan egyébként fantasztikus kilátás nyílik a Nagy Kikötőre és a Három városra. 

Egy a számos máltai látnivaló közül: a Szent János-társkatedrális Vallettán
Valletta egyik nevezetessége, az impozáns Szent János-társkatedrális

Tipp: Egy nap érdemes úgy megtervezni a programot, hogy a délelőtti órákat Valletta felfedezésével töltjük, délután pedig a Waterfrontról a tradícionális dhagsjával áthajózunk a Három városba és körülnézünk a lovagok egykori központjában, Birguban majd Senglea és Bormla városában.

A festői kis halászfalu, Marsaxlokk a jellegzetes, színes halászcsónakokkal, a luzzukkal minden Máltát említő kiadvány címlapján szerepel. Hangulatos az öböl mellett andalogni, és ha egy igazán jó, friss halételre vágytok, akkor itt garantáltan a legjobbat kapjátok. Ha tehetitek, vasárnap korai órákban látogassatok el ide, a halpiac felejthetetlen élmény mindenkinek.

Marsaxlokk - halpiac és a luzzuk
Jellegzetes kép Marsaxlokk-ról: a halpiac és a luzzuk

Mdina, a Csendes-város ahogy emlegetik, Málta egykori fővárosa középkori hangulatával, forgalomtól mentesen megannyi történelmi anekdotával várja a látogatókat. A városfalról pazar kilátás nyílik a környékre, ellátni egészen a tengerig, azon túl pedig St Julian’s kimagasló tornyáig, a Portomaso Tower épületéig. A tájból kitűnik egy hatalmas kupolás, vörös épület, amely Mosta városának dómja. Ide is érdemes ellátogatni egy félnapos kirándulás alkalmával, hiszen – állítólag – ez Európa 3. legnagyobb alátámasztatlan kupolájával rendelkező dómja egy hihetetlen legendával.

Ha bejártuk Mdina-t, akkor a külvárosának tekinthető Rabat utcáin is tegyünk egy sétát, keressük fel látnivalóit, melyek méltatlanul háttérbe szorulnak Mdina mellett.

Mdina, a Csendes város Máltán
Mdina, a Csendes város káprázatos színekben

Tipp: Szervezzünk egy egész napos programot erre a környékre, Mdina látogatását követően fedezzük fel Rabatot, majd a 201-es busszal rövid idő alatt utazzunk el a Dingli-szirtekhez. Önmagában is nagy élmény a Málta legmagasabb pontján végigfutó sétányon gyalogolni, de naplementében kifejezetten csodálatos, felemelő érzés.

A máltai lovagkori és a brit gyarmati látnivalók folyamatosan utunkba kerülnek, viszont Máltán a történelmi utazás visszarepít bennünket egészen a megalitikus korba. Ha kíváncsiak vagyunk ezen emlékekre, akkor látogassunk el a Hal Saflieni Hipogeum, a Hagar Quim és Mnajdra nevezetességekhez. Utóbbi két látnivalót érdemes összekötnünk a Blue Grotto felkeresésével, ahonnan pici csónakokkal tehetünk egy hajókirándulást a hatalmas barlangokba a türkizkék tenger vizén.

Természeti látnivalókban kifogyhatatlan Málta, a strandjait tekintve találunk homokos partot éppúgy, mint sziklásat, de rejtett kis öblöket is. A Golden Bay Beach az egyik legnépszerűbb, homokos part, de kékzászlós minősítést kapott a Mellieha Bay Beach is, amelyet hétvégente a máltaiak is előszeretettel látogatnak.

Naphosszat lehetne még sorolni, hogy mit érdemes megnézni, megtapasztalni Máltán, hogy milyen túrákat lehet tenni vagy milyen hajós kirándulásra csábuljunk el, most ezek közül még egy helyet szeretnék kiemelni. Ez pedig a Ghajn Tuffieha, melyet ha kisebb gyalogtúrát követően fentről szemlélünk, rájövünk, miért nevezik az „Alma szemének”. Lenyűgöző, hogy mire képes a természet!

A máltai látnivalók egyik legszebbikbe, a Ghajn Tuffieha
Málta egyik látványossága, a Ghajn Tuffieha, az az „Alma szeme”

Mikor utazz Máltára?

Nyáron rendkívüli forróság uralkodik sokszor a szigeten, mégis tökéletes úti cél, ha a legtöbb strandját, tengerpartját fel szeretnénk fedezni. Télen esik a legtöbb csapadék, január-február tájékán, de a tavaszi és az őszi időszakok is kitűnőek a látogatásra. Ilyenkor kellemes a hőmérséklet, csodálatos napfény és kirándulásokra, városnézésre ideális idő vár.  Az aktuális beutazási információkról itt tudsz tájékozódni. >>

Válaszd bátran Máltát következő úti célodként! Egy olyan világba kerülsz itt, ahol a mediterrán és az arab hatások ötvöződnek, ahol az évezredes történelem emlékei várnak lépten-nyomon a megalitikus kortól a lovagokon át a brit gyarmati időkig, ahol a nyelvtudás nem lehet akadály a gondtalan nyaraláshoz, és ahol a csodálatos természeti adottságok leveszik az embert a lábáról.

További csodás úti célokat keresel következő utazásodhoz? Összeállítottuk a szerintünk legizgalmasabb európai városok listáját, ahova mindenképp érdemes legalább egyszer ellátogatnod! Olvasd el cikkünket! >>

(A cikkben található képek forrása: Shutterstock)