Bledi-tó és a látnivalók
Inspiráció utazásodhoz

Látnivalók a Bledi-tó környékén – gyógyító vizek és mesés tájak nyomában

4 perces olvasási idő

A Bledi-tó Szlovénia egyik legismertebb látnivalója és az egyik legszebb alpesi nyaralóhely. Lássuk, hogy mely Bled környéki látnivalók azok, amiket érdemes megnéznetek, ha a nevezetes tó és vidéke a nyári utazásotok célpontja!

A tó Budapesttől közel 6 órányi autózásra található. Ha az M7-es felől érkeztek, útközben elhaladtok Ljubljana mellett. A szlovén főváros nagyon megér egy megállót, de visszatérhettek később Bledből is egy városnézésre.

A mintegy két kilométer hosszú és közel másfél kilométer széles Bledi-tavat látnivalókban is bővelkedő, lenyűgöző táj veszi körül. A vize és a környék hegyi levegője messze földön a gyógyító  hatásáról híres. Erre jött rá a bledi turizmust megalapozó svájci hidroterapeuta, Arnold Rikli a XIX. század végén. Rikli valóságos egészségturizmus-paradicsommá varázsolta Bledet.

Fürdés, sok mozgás és helyes táplálkozás voltak a gyógyulás kulcsai.

Akciós szállást keresel a Bledi-tó környékén? Nézd, itt mutatunk néhányat!

A Vintgar-szurdok kőhídján áthaladó gőzös
Igazi élmény, ha átvonatoztok a Vintgar-szurdok kőhídján

Mely látnivalók jelentik Bled vonzerejét?

Fürdés a Bledi-tóban, evezés a folyón

Ez a hármas nagyjából ma is igaz a bledi utazás motivációira. Kezdjük a fürdéssel! A Bledi-tó körül több természetes strandot találtok. Ezek közül legnépszerűbb a legismertebb bledi látnivalók egyike, a bledi vár alatti Vár strand. A 6000 négyzetméternyi természetes, kék zászlós strandon napozhattok, csúszdázhattok, úszhattok a nyáron kellemes vizű tóban.

Érdekesség! Azt tudtátok, hogy egy Ignac Novak nevű férfi az 1780-as években ki akarta száríttatni a tavat, mert termékeny földet akart és a tó fenéki agyagra téglagyárat alapítani? Kapzsi terve szerencsére nem vált valóra.

A víznél maradva, a Bledi-tó vizén remek dolog az utazás egy pletna fedélzetén. Ez az a lapos fenekű evezős hajó, amivel a Bledi-tó szigetére eljuthattok, hogy megkongassátok a szigeten álló Szűzanya templom kívánság harangját. Hátha valóra válik a kívánságotok! Ha szeretnétek a Bledi-tóhoz tett utazást evezéssel megfűszerezni, a közeli Száván raftingolhattok, vadvízi kajakozhattok. Az eszkimó forduló megy?

Pletnák a Bledi-tónál
Romantikus csónakázásra hívnak az evezős pletnák

Nézz meg néhány akciós szlovéniai szállást és tölts felejthetetlen napokat csodás tengerpartján!

Hegyi kirándulás és látnivalók Bled környékén

A svájci Rikli mozgás címén elsősorban a Straza hegyre kirándultatta fel kezeltjeit. Ezt ma is megtehetitek; a Bled Fitness sétány mentén számos ösvény kanyarog fel a mintegy 640 méteres magasságba. A mozgás öröméért, de azért is megéri felmenni, hogy a nyári bobbal száguldjatok. Az 520 méter hosszú, meredek bledi bobpályán akár 40-nel is tempózhattok lefelé. A Strazáról szép a kilátás, de ha el akarjátok készíteni a Bledi-tó vidékének zsánerképét, a Mala Osojnica és a Velika Osojnica hegyekre kiránduljatok fel. A Bled és környéki látnivalók egy másik kedvence az 1,6 kilométer hosszú Vintgar-szurdok, amit a Radova folyó vízesései és a Bohinj felé vezető vasút több, mint százéves kőhídja tesznek még festőivé.

A Vintgar-szurdok is egy Bled látnivalóiból
Tegyetek egy izgalmas kirándulást a Vintgar-szurdokba

Szlovénia legrégebbi vára és Tito bledi villája

A Bledi-tó partját látnivalók övezik lépten-nyomon. Sétáljátok egyet a rendezett sétautakon, vagy béreljetek kerékpárt és fedezzétek fel a XIX. század kúriáit. Egyikükre, az egykori Windisch-Grätz-kastélyra épült a II. világháború után a jugoszláv vezető, Tito bledi rezidenciája. A tó fölött, egy közel 140 méteres sziklán áll a bledi vár, Szlovénia legrégebbi várkastélya. Ha felsétáltok, kiállításon ismerkedhettek Bled történetével.

A híres bledi krémes

Bár az édességeket sokan nem sorolják a helyes táplálkozás kategóriájába, azért ennyi mozgás és a Bled környéki látnivalók felfedezése után nem maradhat ki a híres bledi krémes. Állítólag a krémes titka az aranybarnára sütött vajas tészta és a pont megfelelő állagú vaníliakrém. Azt mesélik, hogy a krémes mintegy 70 évnyi története során már annyi készült belőle, hogy egymás mögé rakva Bledtől Nápolyig érne a sor.

Bled látnivalóinak sorába illik a bledi krémes
Az ínycsiklandó bledi krémes

Bohinji kirándulás

A Bledi-tó környékére tervezett utazás programjába mindenképpen iktassátok be egy kiruccanás erejéig a szomszédos Bohinji-tavat. Ez Szlovénia legnagyobb állandó, természetes tava, szinte Bled szomszédságában, a 3000 méterig nyúló Triglav Nemzeti Park előterében. A tóban fürödhettek, evezhettek és megmászhatjátok a környék hegyeit.

Szlovénia csodás tengerpartja is számos meglepetést tartogat! Ismerd meg a Szlovén Isztria titkait!

(A cikkben található képek forrása: Shutterstock)