Top10 horvát sziget
Horvátország

Horvát szigetek, amiket fel kell írnod a bakancslistádra – íme, a top10!

5 perces olvasási idő

Horvátország számtalan gyönyörű tájjal, romantikus partmenti városkával és népszerű nyaralóhellyel kecsegteti a nyugodt kikapcsolódásra vágyókat. De ha még ennél is különlegesebb élményre vágyunk, az ezer sziget országában rátalálhatunk a számunkra legtökéletesebb kis szigetre, ahol átadhatjuk magunkat az önfeledt tengerparti nyaralásnak. Hogy a következő úticélod kiválasztását megkönnyítsük, ebben a cikkben egy top10-es listába gyűjtöttük össze neked a legszebb és legsokoldalúbb horvát szigeteket!

Melyek szerintünk a legszebb horvát szigetek?

Böngészd végig a listát és szerezz inspirációt a következő horvátországi nyaralásodhoz!

1. Rab

Horvátország tengerpartjának északi részén található a turisták örök kedvence, a mesés horvát szigetek egyik legnépszerűbbike. Hangulatos éttermei és remek szórakozóhelyei mellett szinte érintetlen strandjai, történelmi jelentőségű épületei és a Rapska Fjera középkori fesztivál miatt vált népszerűvé azok körében, akik a meseszép táj mellett a kulturális programokat is előszeretettel látogatják. A központtól alig 13 kilométerre található a híres Lopar strand, ami homokos partjával egyedülálló a környéken.

TIPP: ha itt jársz, érdemes megkóstolni a sziget jellegzetes süteményét, a mandulával és Maraschino likőrrel ízesített Rapska tortát!

Top10_horvát_sziget
Naplemente Rab szigetén

2. Krk

Az Adriai-tenger második legnagyobb szigetének eseménydús történelméről az óváros köré épített bástyafalak árulkodnak. A kristálytiszta tenger és a fenyőerdők találkozása különleges látképet kölcsönöz a népszerű horvát szigetnek, ami rengeteg, csak a víz irányából megközelíthető öböllel rendelkezik. A sziget fővárosa festői szépségű, főként az óváros főutcáját ajánljuk, ahol nem nehéz az építészeti örökség sokszínűségétől ámulatba esni. Az öböl közepén fekvő Košljun kolostorsziget Punat kikötőjéből motoros bárkával érhető el, ami kihagyhatatlan programnak számít!

Akciós horvátországi utazásokat keresel?

3. Pag

Pag több szempontból is eltér a horvát szigetek többségétől, a tájat a hegyi szelek formálják, izgalmas külsőt kölcsönözve ezzel a területnek.

Pag szigete
Pag szigete

Északon a hangulatos mediterrán városka, Novalja várja a turistákat hosszú partszakasszal, tengerparti bárokkal, éttermekkel, a déli részen homokos tengerparttal. A bulizni vágyók sem fognak csalódni, számukra a Zrce Beach éjjel-nappal nyitvatartó szórakozóhelyei szolgáltatják a legpörgősebb élményeket.

Tudtad? Pag sziget három büszkesége az olívaolaj, a sajt, valamint a só, amelyekből érdemes otthonra is bevásárolni!

4. Korčula

A Dalmáciához tartozó sziget fővárosát az egyik legszebb kikötővárosként tartják számon Horvátországban, fehérre meszelt, vörös cseréptetős házaival egy megelevenedett képeslap látványát nyújtja. A helyi legenda szerint 1254-ben itt született Marco Polo, a szülőháza az egyik legnépszerűbb látnivaló, ám megoszlanak a vélemények arról, hogy a híres utazó valóban Korčulán született-e. Vela Luka kihagyhatatlan célpont, az öblökkel körülvett, völgyben elterülő városkát olajfaligetek és szőlőlugasok varázsolják mediterrán paradicsommá.

5. Brač

A dalmát ékkőként emlegetett sokoldalú sziget a maga 778 méterével a legmagasabb az országban, a nyaralás minden napjára izgalmas programokkal kecsegtet. Eldugott türkizkék vizű tengerpartok, buja mediterrán növényzet, hatalmas pálmafák, történelmi jelentőségű óvárosok és hegyvidéki területek várják a látogatókat.

Zlatni rat strandja
Zlatni Rat strandja, Vis szigete

Ezt ne hagyd ki! Itt található az Adriai tenger egyik legszebb strandja, Zlatni Rat, a tengerbe nyúló földnyelv, amit nemcsak a kristálytiszta vize miatt keresnek fel a látogatók, hanem azért is, mert igazi vízisport-paradicsomnak számít.

Ebben a cikkben a top10 horvát tengerpartot gyűjtöttük csokorba. Olvasd el ezt is!

6. Vis

A borbarátok bizonyára hallottak már erről a szigetről, hiszen belső részén, a Komiza felé vezető úton rengeteg szőlőültetvény található, innen érkeznek a világszerte híres Vis Vugava és Plavac fehérborok. Vis szigete többnyire megőrizte eredeti, autentikus formáját, így a történelmi városközpont és az érintetlen, csodálatos természet miatt kedvelt üdülőhellyé vált. A híres helyszíneket kedvelő filmfanatikus nyaralók számára is jó hírünk van: itt forgatták ugyanis a Mamma Mia című film második részét.

7. Cres

Az Adriai-tenger legnagyobb szigete olyan utazni vágyóknak ajánlott, akik szeretnek érintetlen tájakat felfedezni és nyugodt pihenésre vágynak. Itt minden adott hozzá, hogy elképesztő élményekben legyen részünk: ciripelő kabócák, gazdag növényvilág, sziklás partszakaszok, csendes halászfalvak, rejtett strandok, csodaszép lagúnák és lenyűgöző panoráma. Lubenice egy nagyon különleges látnivalót is kínál, a Kék Barlang egy igazi rejtett kincs, ami minden látogatót ámulatba ejt.

Cres szigete, Horvátország
Kilátás Lubenicén, Cres szigetén

8. Šipan

Az ősidők óta lakott sziget tökéletes választás azoknak, akik imádják a kanyargós utcájú romantikus városkákat és a burjánzó zöld természetet. Šipan szigetén mintha megállt volna az idő, így az ember könnyedén megfeledkezhet a mindennapokról és átadhatja magát az önfeledt pihenésnek. A sziget bővelkedik templomokban, összesen 43 található itt, amelyek korábban óvóhelyként is szolgáltak a helyieket érintő kalóztámadások során.

Érdekesség: Šipan még a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, ugyanis itt található a négyzetméterenként a legtöbb olajfa.

9. Hvar

A Brač és Korčula között fekvő sziget leglátványosabb városa a sziget nevével megegyező Hvar, amelyet a Velencei Köztársaság idején alapítottak. Gazdag történelméről a város mediterrán hangulata és velencei stílusú épületei árulkodnak, de nemcsak ezek csalogatják a látogatókat évről-évre a szigetre. A nyüzsgő város buliközpontja a Carpe Diem part, ahol nemcsak éjjel, de akár nappal is táncra perdülhetünk néhány émelyítő koktél és a gyönyörű tenger látványának társaságában.

10. Mljet

A hatalmat az eleven és dús növényzet vette át Mljet szigetén, ahol az érintetlen természetben alig néhány eldugott falu található, a terület többi része a Mijet Nemzeti Parkhoz tartozik. A sziklás-hegyes domborzatú Mljet az Adria nyolcadik legnagyobb szigete Dalmáciában. Legfőbb vonzereje az a XII. századból származó Benedek-rendi kolostor, amely a sziget sarkában található tó apró szigetén kapott helyet. Az épület eredeti állapotát, román és gótikus részleteit megtartva most szállodaként üzemel.

Listánkat végig böngészve kedvet kaptál, hogy eltölts néhány felejthetetlen napot a meseszép horvát szigetek egyikén? Mutatunk neked néhány akciós horvátországi utazást!

(A cikkben szereplő képek forrása: Shutterstock)