Prága látképe a Kisoldal felől
Inspiráció utazásodhoz

Prága nevezetességei, amiket mindenképp látnod kell – TOP 5-ös lista

7 perces olvasási idő

Tudtad, hogy Prágát miért illetik az „Arany Prága” elnevezéssel? Ismered a prágai sörivás szokását, hogy ne érjen meglepetés egy helyi kiskocsmában iszogatva? Összegyűjtöttük Prága nevezetességei közül a top 5-öt, néhány érdekességgel megfűszerezve, amiket nem érdemes kihagynod, ha a cseh fővárosban jársz.

Prága nevezetességei, amiket feltétlenül tervezz bele az útitervedbe!

Orloj és az Óváros, az UNESCO világörökség része

Prága Óvárosát, avagy a Stare Mesto legrégebbi városrészt 1992-ben vette fel az UNESCO a világörökségek listájára. Fejlődésének köszönhetően a középkorban Európa egyik legfontosabb városa lett az Óváros, ma pedig a cseh főváros legtöbb látnivalót felsorakoztató, leghangulatosabb negyede.

Prága történelmi nevezetességei könnyen felfedezhetők gyalogosan, az Óváros bájos utcáit és látnivalóit karnyújtásnyira találjuk egymástól. A legjobb felvenni reggel egy kényelmes cipőt, és végig sétálni, andalogni Prága szebbnél szebb épületei között egészen késő estig, mikor is a napot megkoronázza egy lenyűgöző naplemente a Károly hídon.

Érdekesség: Tudtad, hogy a cseh fővárosban szinte mindent macskakő borít? Olyannyira népszerű manapság, hogy Prága neve, Óvárosa teljesen összeforrott vele, és rengeteg turista a macskakőre asszociál mint prágai emléktárgy.

Orloj és a Tyn-templom Prágában
Prága két ikonikus látnivalója, az Orloj és a Tyn-templom (A kép forrása: a szerző saját fotója)

Az Óváros számtalan látnivalója közül a Prágai Orloj elsőrendű úti cél. A városháza tornyán látható gyönyörű óraszerkezet 1410-ben készült el, és a mai napig jó része az eredeti pompájában látható. Prága egyik ikonikus látnivalója, évente százezrek látogatnak el ide megcsodálni. Az óramű három részből áll, a legfelső a bábjáték, mely külön látványosságnak számít, aztán jön a szférakör és a naptár. Az asztronómiai óraként is nevezett Orloj megszemlélését érdemes valamely óra egészéhez közelítve tervezni, hogy meghallgathassuk és megnézhessük a minden órában kinyíló ablakokból előbújó 12 apostolt.

Prága a népszerűségét a közelségének is köszönheti, ahová számos akciós utazás is elérhető. >>

Károly híd, a művészek és a szerelmesek helye

Az Orloj mellett Prága másik ikonikus látnivalója a Moldva felett átívelő Károly híd, mely egyben Európa egyik legrégebbi hídja. 1357-ben kezdték el építeni, az alapkő letételéhez pedig IV. Károly német-római császár asztrológusok és a zsidó kabbala tudósainak tanácsát kérte, hogy melyik a legmegfelelőbb idő erre, és saját maga ennek alapján helyezte el. Elkészültére ennek ellenére mégis 45 évet várni kellett.

Érdekesség: Tudtad, hogy a Károly híd építésének, alapkövének letételi dátuma egy palindrom, azaz visszafele olvasva is ugyanazt a számsort kapjuk? 135797531 a szám, mely az egyik kőtorony falára vésve felfedezhető.

Kilátás a Károly-hídról
Lélegzetelállító a kilátás a Károly-hídról (A kép forrása: a szerző saját fotója)

A Károly híd egy Prága legforgalmasabb nevezetességei közül, és nem csak a turisták miatt, hanem a helyiek is előszeretettel sétálnak erre. A közúti forgalomtól teljesen elzárt hídon igazi kulturális élet zajlik, számtalan program és vásár kap itt helyet. Ha nincs kifejezetten szervezett program, akkor az utcai zenészek és mutatványosok, festőművészek sora kíséri az erre látogatót, andalgó szerelmespárokat. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a művészek és a szerelmesek helye Prágában a Károly híd.

Prága szépsége és nevezetességei elbűvölik az odalátogatót. Így történt ez szerzőnkkel, Timivel is, aki egy élménybeszámoló formájában örökítette meg emlékeit egy ott töltött hosszú hétvégéről. Olvasd el ezt a cikket is!

A prágai vár és a Szent Vitus-székesegyház

Ha képeslapokat vagy útikönyveket nézegetünk Prágáról, akkor a Károly híd fölé magasodó hegyoldalat és a rajta elterülő várnegyedet közepén a Szent Vitus-székesegyházzal mindenki felismeri. Prágában járva kihagyhatatlan közelebbről is megismerkedni a prágai vár történetével, a várnegyed nevezetességeivel.

Érdekesség: Prágát nem egyszer „Arany Prága” néven említik az útleírások, tudod miért? Két legenda is övezi, egyik szerint I. Károly cseh király idejében a prágai vár tornyait arannyal vonták be, így innen származik a név; másrészt a prágai alkimisták és aranycsinálók tevékenységéről nevezhették el ekként.

A várfallal körülölelt térséget Európa legnagyobb várkomplexumának tartják, a szűkebb értelemben fallal körülvett várnegyed volt Csehország királyi székhelye, manapság pedig itt található a cseh köztársasági elnök irodája, így az őrségváltás is egyedi élmény, ha épp itt járunk.

A prágai vár közepén található a Szent Vitus-székesegyház, mely Csehország legfontosabb temploma. A kívülről is lenyűgöző székesegyház a cseh királyok nyughelyéül szolgál, és kitűnő példája a gótikus-neogótikus építészetnek.

A Szent Vitus-székesegyház Prágában
A lenyűgöző Szent Vitus-székesegyház (A kép forrása: a szerző saját fotója)

Arany utcácska és kilátás a városra

A várnegyedben járva a kiemelt látnivalók felkeresését követően érdemes egy kicsit eltenni a térképet, egyszerűen csak követni a szívünket és a lábunkat, menni amerre visznek. Különleges hangulata van a szűk utcáknak, csendes és nyugodt lépéseink közben elmerenghetünk a történelmi eseményeken, útközben pedig érdemes meg-megállni a várfalak, bástyák, tornyok mellett és vetni egy pillantást a távolba. Pazar kilátás nyílik nem egy helyről a Károly hídra, az óvárosra és Prága távolabbi kerületeire is. 

A Várnegyed Prága egyik fő nevezetessége
Hangulatos sétát tehetünk a Várnegyed szűk utcái között (A kép forrása: a szerző saját fotója)

Az Arany utcácskát érintsük ezen sétánk során, rendkívül bűbájos, színes kis házikókkal találkozhatunk, mintha törpéknek készültek volna. Egy legenda kering erről a helyről, mely szerint a 16. században az alkimistákról kapta az utca a nevét, akik itt próbáltak aranyat csinálni. A valóság ezzel szemben az, hogy az utca a jóval később itt tevékenykedő aranyművesekről kapta nevét. Ma igazi látványosság, belépődíj ellenében látogathatók is a házikók.

Érdekesség: Az Arany utcácskában több híres ember is élt, így például Franz Kafka itt lakott és alkotott 1916-17 között a 22-es házszám alatt.

Cseh sörök és kulináris élvezetek

Ha Csehországról beszélünk, akkor a cseh sörök se maradhatnak ki egy igazi, helyi sörözőben. Ezt az élményt még azoknak is jó szívvel ajánljuk, akik nem rajonganak ezért a nedüért. Számtalan sörfajta közül nehéz a választás, de még nehezebb a legmegfelelőbb söröző mellett dönteni. Rengeteg hely van az óváros, a Vencel tér környékén, ahol a helyiek és a turisták együtt fogyasztják el az italukat, és nem egyszer fordul elő, hogy kellemes beszélgetések alakulnak ki. A sörözők közösségformáló erejét mutatja az a gyakori jelenet is, amikor az öltönyös tisztviselő fesztelenül együtt sörözik a pultnál a kétkezi munkással.

Jó tudni! Ha beülsz egy helyi sörözőbe, az asztalon magad elé teszed a söralátétet, akkor hamarosan érkezik is a korsó söröd. Ne lepődj meg! Amint kiürült a poharad, döntsd el, hogy kérsz-e még egyet, mivel ha szabadon hagyod a tetejét, rögtön jön is a következő. Ha végeztél, tedd a kiürült korsód tetejére a söralátétet!

A sör mellé kóstoljunk helyi ételeket, sörkorcsolyaként ínycsiklandozó az utopenec, amely egy ecetes lében pácolt cseh szafaládé. Egy magára valamit is adó cseh sörözőben, kocsmában megtalálható ez a tipikus gasztronómiai fogás. Ugyanilyen népszerű étel a hermelin, amely egy vöröshagymával, fokhagymával, szemes fekete borssal és chilivel ízesített olajban több napig érlelt camembert sajt. Friss barna kenyérrel isteni finom, nem szabad kihagyni!

Tipp: Ha az élményekből még nem elég, akkor válaszd a Vencel téren lévő Vítopna éttermet, ahol a sört egy kisvonat szállítja ki az asztalodhoz.

Prága ideális úti cél baráti társaságoknak egy kiruccanásra, egy romantikus hétvégére a párunkkal, családosoknak akár kisgyermekkel, történelemre és kultúrára szomjazóknak, de tulajdonképpen nincs, aki ne találná meg ebben a városban a számításait. Fedezd fel te is Prágát!