Szlovéniai kilátás Piran városfaláról
Inspiráció utazásodhoz

A mesés szlovén tengerpart – fedezd fel a Szlovén Isztriát!

3 perces olvasási idő

Amikor adriai tengerparti nyaralást tervezünk, olykor hajlamosak vagyunk megfeledkezni a szlovén tengerpartról. Bár igaz, hogy nem olyan hosszan elnyúló, telis-tele eldugott kis öblökkel tarkított, mint Horvátország sokak által ismert és gyakran látogatott tengerpartja, de előnye a közelsége, és gyönyörű tengerparti szakaszokat, hangulatos városokat ismerhetünk meg a Szlovén Isztrián is.

A mesés szlovén tengerpart
Piran kikötője, Szlovénia (forrás: a szerző saját fotója)

Ismerjük meg a mesés szlovén tengerpartot!

A szlovén Isztria csodái

A szlovén tengerpart 47 km hosszúságú szakasza mindössze négy kiemelkedő településével – Koper, Izola, Piran és Portoroz – várja az utazókat az Isztriai-félsziget északi részén. Egyaránt érezhető Horvátország és Olaszország közelsége, mind az építészetben, tengerpartok hangulatában, mind a gasztronómiáját tekintve.

A tengerparti nyaralásra kifejezetten ideális, kék zászlós strandok várnak ránk egyaránt sziklás, kavicsos vagy homokos jelleggel. Leginkább a horvát isztriai nyaralóhelyekhez lehetne hasonlítani, ugyanakkor a városi séták során kicsit úgy is érezhetjük magunkat, mintha egy olasz kisvárosban barangolnánk.

Természeti szépségekben, látnivalókban gazdag a régió. Könnyen tehetünk a szlovén tengerparti nyaralás alatt érdekes kirándulásokat, többek között a híres Postojan és Skocjan barlangokat is érdemes meglátogatni.

Szlovén tengerparti akciós utazások között pedig itt válogathatsz. >>

Piran és Portoroz, a szlovén tengerpart gyöngyszemei

A legnépszerűbb kisváros a Szlovén Isztrián, – amit sokan Szlovén Riviéraként emlegetnek – a mesés, különleges hangulatú Piran. Legfontosabb látnivalója a Szent György székesegyház, amely egy dombtetőn emelkedik a város fölé, és amelynek tornyából pazar kilátás nyílik a környékre. Érdemes a környező szűk, kis utcákon is andalogni, vagy felkapaszkodni az egykori várfalakra, a panoráma szinte mindenhonnan lenyűgöző látványt nyújt.

Piran kitűnő úti cél, remek program itt egy városnézés, még akkor is, ha nem itt szállunk meg. Kihagyhatatlan kirándulás a szlovén tengerpart bármelyik részén is nyaraljunk. A helyi buszjáratokkal könnyen megtervezhetjük ezt, és így a parkolás esetleges bosszúságaitól is megkímélhetjük magunkat.

Piran főtere
Piran főtere (forrás: a szerző saját fotója)

Piran kikötőjétől indul egy széles, tengerparti sétány, amely elvezet egészen Portoroz központjáig. A mintegy 3,5 km hosszú sétát mindenkinek csak ajánlhatjuk, szintén kiváló programlehetőség vagy tökéletes ötlet egy kis romantikára. Hatalmas élmény a tenger morajlása mellett andalogni, a látvánnyal szinte lehetetlen betelni miközben rójuk a kilométereket.

Portoroz kifejezetten egy közkedvelt üdülőhely, ahol számtalan szálloda várja mind a családos, kisgyermekes utazókat, mind a fiatalokat. Kifejezetten a strandolásra, pihenésre és feltöltődésre vágyók figyelmébe ajánlott, sokszínű szolgáltatással és több kitűnő stranddal rendelkezik. Szinte elválaszthatatlan úti célok Pirannal, az évtizedek alatt teljesen összenőttek és jól kiegészítik egymást.

Koper, a szlovén tengerpart szíve

Nem túlzás a meghatározás, Koper a szlovén tengerpart, a Szlovén Isztria fővárosa és a szíve. A ma is forgalmas kikötőváros egykor különálló szigetként a tengeri kereskedelem központja volt a régióban. A szlovén tengerpartot tekintve Koper nagyváros, az egyetlen strandja a kikötő mellett található, így sokkal inkább egy városnézésére alkalmas, mint nyaralásra. 

A mesés szlovén tengerpart
Koper kikötője Szlovéniában (forrás: a szerző saját fotója)

Ne feledkezzünk meg azonban róla, és tegyünk ide egy fél napos, egynapos kirándulást, mely keretében a messziről is jól felismerhető 54 méter magas harangtornyot a Tito téren keressük fel. A 204 lépcsőjét megmászva mesés kilátásban lehet részünk a Trieszti-öbölre, és egyben Szlovénia legrégebbi harangjait csodálhatjuk meg. A főtéren áll még az ország legmagasabb katedrálisa és a város jelképének számító Prétori palota, de mindemellett sikátorszerű utcáin éljük át a város történelmét!

A mesés szlovén tengerpart egy igazán elegáns, üdülőhelyekkel, romantikus és családbarát partokkal megáldott úti cél, amelyet semmiképp se hagyjunk ki, ha a hosszú utazás helyett a tengerparti nyaralást választjuk inkább!