Róma titkos látnivalói
OlaszországVároslátogatások

Kalandozz Róma rejtett látnivalói között! – 10 titkos hely, ahol garantáltan elkerülheted a tömeget

7 perces olvasási idő

Minden út Rómába vezet, tartja a mondás, de ha az örök városban járunk, érdemes néha letérni a turisták által már kitaposott ösvényről. Róma rejtett látnivalói sokaságával csábítja ugyanis felfedezésre a kalandvágyó utazót, járjon először vagy már sokadjára az olasz fővárosban.

Róma eldugott látnivalói – ahol átsüt az olasz vendégszeretet

Hoztunk egy top10-es listát Róma titkos látnivalóiról, amelyekből érdemes néhányat felírni a túratervünkbe, ha mélységében is szeretnénk megtapasztalni az Örök Város folyton pezsgő hangulatát. Íme!

1. Quartiere Coppedè

Coppede negyed, Róma
Időzzetek el Róma legkisebb kerületében

Róma legkisebb kerülete igazi kincs azok számára, akik értékelik az eldugott látnivalókat. Nem valószínű, hogy a helyszínen fotózkodó turistacsoportokba botlik az ember, ezért érdemes kiélvezni a kényelmes, csendes sétát ebben a furcsa kis városrészben. Az 1913-1927 között emelt épületekről minden elmondható, csak éppen az nem, hogy szokványosak, főleg, ha az átlag római lakóépületeket vesszük a hasonlítás alapjául. A stílusuk szinte meghatározhatatlan, fellelhetőek bennük art deco, görög, gótikus, barokk, sőt, még középkori elemek is, érdemes tehát tekintetünkkel a homlokzatokat pásztázni.

Jó, ha tudod: mivel a környék lakóövezet, a közelben nincsenek éttermek vagy kávézók, de így is megéri eltölteni egy kellemes délutánt a házak között bolyongva

2. Bocca della Verità

Az igazság szája szobor egy Róma rejtett látnivalói közül
Az igazság szája szobor Rómában

A Római vakáció című film rajongói bizonyára emlékeznek arra a jelenetre, mikor Gregory Peck megijeszti Audrey Hepburnt egy szobornál, eljátszva, hogy az arcot formáló faragvány leharapja a kezét. Bocca della Verità, vagyis az igazság szája a legenda szerint felismeri és meg is bünteti a hazug embereket. Szája helyén lyuk tátong, amelybe ha az ember bedugja a kezét, kiderül, hogy ártatlan-e, a szobor ugyanis hazug emberek végtagját könyörtelenül leharapja. Az antik korból fennmaradt kőkorong a Santa Maria in Cosmedin-templom előcsarnokában található, egy folyóisten maszkját ábrázolja, és feltételezhetően egy díszkút vagy valamiféle lefolyó lehetett valaha.

Akciós utazást keresel, hogy több napos túrán fedezd fel a római titkos helyeket? Nézz szét itt! >>

3. Domus Aurea

Római titkos látnivalói közül kitűnik Néró császár egykori Aranyháza
Néró Aranyháza a császár mértéktelenségéről tanúskodik

Egyelőre nem sok turista környékezte még meg az Aranyházat, Nero egykori palotáját, talán pont azért, mert a Domus Aurea a város szívében, ugyanakkor a föld alatt található. A palota a mai napig a mérnöki mestermunkáról, no meg a császár mértéktelenségéről árulkodik. A maga korában hatalmasnak és extravagánsnak számító villát freskók, aranyozott részletek, márványszobrok, drágakövekből és elefántcsontból készült mozaik díszítette, aminek nagy része sajnos a történelem során elpusztult, de még így is akad bőven miben gyönyörködni. Medencék, szökőkutak, sőt, még egy hatalmas bálterem is megtalálható volt az épületben, illetve most is látható az egykori kupola, ami a történészek szerint üveg mellett színtiszta aranyból készülhetett.

Így készülj: az épület jelentős része jelenleg is régészeti feltárás alatt áll, de vezetett túrák keretében egyes termei látogathatók, persze szigorúan csak védősisakban.

4. Galleria Sciarra

A Trevi-kúttól nem messze, Róma többnyire barokkos stílusú építményei sűrűjében gyönyörű szecessziós épületre bukkanhatunk. Az épület közönséges homlokzata alapján senki sem gondolná, hogy az árkádok alá belépve milyen különleges látvány tárul a szemünk elé. Maffeo Sciarra Colonna herceg egykori üvegtetejű, árkádos üzletközpontja 1885-ben került átadásra, pazar festéséről a preraffaeliták olasz képviselője, Giuseppe Cellini gondoskodott. Az épület jelenleg irodaházként funkcionál, de bárki besétálhat és gyönyörködhet a lélegzetelállító freskókban, amelyeket csodálatosan megvilágít az üveg tetőszerkezet felől érkező napfény.

5. Convento dei Frati Cappuccini

Róma legbizarrabb látnivalói között minden bizonnyal előkelő helyet foglal el a Santa Maria della Concezione-templomban található Kapucinus kripta. A templom alatt lévő apró mellékkamrák 1614-től a kapucinus szerzetesek temetkezési helye volt, és közel 4000 mumifikálódott maradványt és csontot őriznek. Az öt terem különlegessége, hogy a rendezett koporsók helyett a maradványok meglehetősen groteszk módon, dekorációként vannak elrendezve, a csontokból mozaikábrázolásokat készítettek. Csupán a legbefolyásosabb papok maradványait tartották egyben, akiknek arcvonásait a mai napig megőrizte a levegő a természetes mumifikálódás során.

Tipp: A belépővel nemcsak a kriptát, de a templomot és a hozzá tartozó múzeumot is megtekinthetjük. A felnőtt jegy ára 8,50 euró, 18 év alatt és 65 év felett csupán 5 euró, de kérhetünk vezetett, egyórás túrát is 35 euró fejében.

6. Aventinus kulcslyuk

Az Aventinus kulcslyuk Rómában
A Szent Péter Bazilika kupolája az Aventinus kulcslyukon át

Az Aventinus egyike annak a hét dombnak, amelyekre Róma épült. Ha itt kirándulunk, menedékre lelhetünk a város szűk utcácskáiban feltorlódó tömeg elől, miközben felülről szemlélhetjük a várost. Az Aventinus a Római Köztársaság idején többnyire plébániáknak adott otthont, ma hatalmas kertek, elképesztő villák és templomok sorakoznak egymás mellett. Róma titkos látnivalói közül több kihagyhatatlan helyet is erre találunk, ilyen például Róma egyik legrégebbi bazilikája, a Basilica di Santa Sabina, vagy a narancsfák kertje, a Giardino degli Aranci, ami az egyik legszebb park a környéken. Van azonban egy kapu is a Piazza dei Cavalieri di Malta téren, aminek a kulcslyukán belesve csodás kép tárul a szemünk elé, itt emelkedik magasba a Szent Péter bazilika hatalmas kupolája.

7. Galleria Doria Pamphilj

A Doria Pamphilj galéria kertje Rómában
Lenyűgöző műalkotások várják a képzőművészet szerelmeseit a Doria Pamphilj galériában

A képzőművészet szerelmesei számára kihagyhatatlan látnivaló a Doria Pamphlij galéria. A 17. századi román és rokokó stílusú palota 650 alkotásnál is többet számláló gyűjteménye 15-18. századi műalkotásokat őriz, többek között Bernini, Caravaggio, Velazquez, Tiziano, Carracci, és Bruegel mesterműveit. A festmények mellett könnyű elveszni az épület belső tereinek részleteiben is, amit gyönyörű freskók, díszes faliszőnyegek és monumentális csillárok díszítenek. Ez a hely egyike azoknak a múzeumoknak, ahol nyugalomban csodálhatjuk az alkotásokat, és nem fog minket zavarni a turistacsoportok zajos tömege.

Megéri benézni: a múzeumi belépő 15 euró, ami tartalmazza az audio guide-ot is, 12 év alatt pedig ingyenesen látogatható.

8. Antica Farmacia della Scala

Ennek a gyöngyszemnek a létezéséről még sok helyi sem tud, pedig egyszer mindenképpen érdemes felkeresni! A nyüzsgő Trastevere-negyedben található 17. századi gyógyszertár egy templom épületéhez tartozik és még mindig üzemel. Természetesen ma már modern gyógymódokat kínál a vevőknek, az emeletre felsétálva azonban szinte érintetlen formájában láthatjuk, milyen volt fénykorában, amikor még a Vatikán egyedüli beszállítójaként működött. Az üzletet a mai napig karmelita szerzetesek üzemeltetik, akik örömmel vezetik körbe az érdeklődőket, és mesélnek a kézzel felcímkézett üvegpalackok, faragott díszítések és freskókkal gazdagon díszített mennyezet történetéről.

9. Isola Tiberina

A Tiberis-sziget Rómában
Róma látképének egyik alapja a Tiberis-sziget

A várost átszelő Tiberis folyó nagyban felelős Róma izgalmas látképéért, amihez hozzátartozik a hangulatos Tiberis-sziget is. A mindössze 270 méter hosszú és 60 méter széles terület két hídon keresztül közelíthető meg, az egyik Róma legrégebbi hídja, az i. e. 62-ben épült Pons Fabricius, a másik pedig a Pons Cestius. A sziget korábban a pestis elleni küzdelem egyik fő színtere volt, a betegek ellátására kórház épült, valamint Aesculapius-nak, a gyógyítás istenének szentelt templom is állt itt, aminek a helyén jelenleg a San Bartolomeo all’Isola bazilika látható. Emellett fagyiárusok, kávézók, éttermek és egy kellemes séta várja az ideérkezőket.

Ne hagyd ki: a szigetet korábban körülvevő travertino maradványai még mindig megtalálhatóak itt, a szemfülesek pedig Aesculapius szimbólumát, az orvosi pálcára tekeredő kígyó faragványát is felfedezhetik a régi köveken.

10. Palazzo Spada

A Palazzo Spada belső udvari homlokzata Rómában
A Palazzo Spada belső udvari homlokzata Rómában

Az épületben egykori tulajdonosának, Spada bíborosnak a lehengerlő magángyűjteményét tekinthetjük meg, az alkotások között Tiziano, Rubens, Dürer és Caravaggio remekművei is megtalálhatóak. A modern galériákkal ellentétben ezek a festmények kissé kaotikusan vannak kiállítva, a 17. századi ízlést követve a legkisebb képek felülre, a legnagyobbak alulra vannak felfüggesztve a falon. Maga az épület is igazán látványos, kiváltképp a hamis perspektívájú folyosó az udvar felé vezető bejáratnál. Itt a csökkenő oszlopsor és az emelkedő padlószint miatt a valójában 8 méteres folyosó sokkal hosszabbnak tűnik. A közlekedő végén egy emberméretű szobrot pillanthatunk meg, de ha közelebb érünk, láthatjuk, hogy ez is az illúzió része, a szobor ugyanis mindössze 60 cm magas.

Róma mindenki által ismert látnivalói ebben a cikkben elevenednek meg! Ugye, te is kedvet kaptál, hogy útnak indulj?

(A cikkben szereplő képek forrása: Shutterstock)