Lopar strand Rab szigeten
Horvátország

Csodás vakációra csábítanak Rab sziget látnivalói

4 perces olvasási idő

A horvátországi Kvarner-öböl déli részén fekszik Rab szigete, amely évről-évre az egyik legnépszerűbb célpont a magyar utazók körében. Nem véletlenül, hiszen bővelkedik erdőkben, kopár hegyekben, partját pedig strandok és rejtett kis öblök tagolják. Rab szigetét sok-sok látnivalója mellett mégis az teszi a legvonzóbbá a nyaralók számára, hogy ez a hazánkból egyik legkönnyebben elérhető horvát sziget.

Rab szigeti panoráma
Csodás panoráma és látnivalók várnak a Rab szigetére utazókra

Miért vonzzák a magyar utazókat Rab sziget látnivalói?

Rab sziget Budapesttől mintegy 500 kilométerre fekszik, így kényelmesen tervezheted az autóval odajutást. Az út nagy részét autópályán teheted meg, majd egy komp-úttal kelhetsz át a szárazföldről a szigetre. A kompról sci-fik néptelen, köves bolygóit idéző táj tárul az utazók elé és még a misnjaki „partraszálláskor” sem jutna eszedbe, hogy a kopár hegyeken túl bámulatos zöld táj és pompás, akár a Horvátországban ritkaságszámba menő homokos strandok várnak rád.

Mikor utazzunk Rab szigetre? A sziget májustól októberig ideális horvátországi úti cél. A szállásért sem kell csillagászati összeget fizetned, hiszen folyamatosan biztosítottak az akciós utazási lehetőségek.

S, hogy honnan kapta nevét Rab? A sziget nevének semmi köze a tömlöcben ülő embertársainkhoz; eredeti, latin szóból származó jelentése sötét erdő. A mai Rab délnyugati oldala valóban sötétlő erdő.

Melyek Rab sziget fő látnivalói?

Rab szigetet az ókortól lakják. Ebből az időszakból származik a „Boldog Sziget” elnevezés is. Rab sziget fővárosa, az azonos nevű Rab időszámításunk szerint 10-ben kapott városi rangot Augustus császártól. A település ókori eredete ellenére inkább középkori benyomást kelt. Rab sziget látnivalói között a legfontosabbak Rab város Óvárosának városfala, a jelképpé vált románkori harangtornyok, mint a Szent István templom harangtornya, vagy a Szent Kristóf torony. A Nagyboldogasszony templom jellegzetes, csíkos fala szintén érdekes látnivaló.

Rab sziget látnivalói között előkelő helyen van Rab város Óvárosa
Rab Óvárosában középkori kulisszák között sétálhatunk

Lopar a másik legismertebb Rab szigeti város. Itt szintén középkori környezetben csodálhatod meg a régi templomokat, mint például a Keresztelő Szent János templomot. Kampor városában feltétlenül látogasd meg a középkori ferences kolostort! Drámai Rab szigeti látnivaló a II. világháború emlékét őrző koncentrációs tábor, melynek területe ma emlékhely.

Melyik strandot érdemes célba venni?

Rab szigetén élvezheted Horvátország egyik legismertebb strandjának, a Lopar melletti Rajska plazanak vizét, magyarul a Paradicsom-partot. A lassan mélyülő, két kilométeres, kék zászlós strand a legjobb választás kisgyerekes családok számára. Hasonlóan kitűnő strand a Kamporhoz közeli, homokos Mel-strand. Rab délnyugati, erdővel borított részén pedig megtalálhatóak azok a rejtett, U-alakú öblök, ahol amellett, hogy elkerülheted a nagy tömeget, bámulatos környezetben fürdőzhetsz, ha vállalod az odavezető akár vízi, akár szárazföldi utat. Ilyenek egyebek mellett a Jelenovica vagy a Sveta Mara.

Rab sziget egyik fő látnivalója, a Rajska beach
Rab sziget népszerű strandja, a Rajska beach

Milyen izgalmas programok várnak rád Rab szigetén?

Rab sziget a pihenést és aktív turizmust keresők úti célja. A szigetet mintegy 200 kilométernyi turista útvonal hálózza be, ideális programot nyújtva a természetjáróknak. A kerékpárosok pedig közel 350 kilométernyi útvonalon tekerhetnek keresztbe és hosszában a szigeten, legyen az országúti vagy hegyi kerékpár. Sziget lévén azonban a vízi sportok a legfontosabbak. Sznorkelezni, búvárkodni szinte az egész Rab körül lehet, de különösen a délnyugati oldal kis öblei ígérnek szép látványt. Amennyiben megvan a megfelelő engedélyed, akár vitorlást vagy motorcsónakot is bérelhetsz. Persze ha nincs ilyened, akkor is számos hajókirándulás csábít a vízre.

Látnivalók a környéken

Rab sziget szomszédja a parányi Goli Otok, avagy meztelen sziget. Nevét kevésbé barátságos természeti adottságainak köszönheti. Emiatt és nagyon tagolt partvonala miatt kevesen kívántak itt megtelepedni, de évtizedeken át mégis volt a szigetnek állandó lakossága: 1949-1988. között az egykori Jugoszlávia egyik legszigorúbb, politikai börtöne működött itt, ahonnan megszökni lehetetlen volt. Nem véletlen nevezik a börtönt a horvát Alcatraznak is. Bezárása óta már csak a romok tanúskodnak a hatalmi téboly e jelképéről.

Goli Otok
Egy letűnt rendszer szomorú mementója a politikai börtön Goli Otokon

Mit kóstolj meg, ha Rab szigetén jársz?

A sziget konyhája tipikusan adriai mediterrán. Sok friss zöldség, könnyű fűszerek, oliva és hal kerül a tányérokra. Mindenképpen érdemes megkóstolnod az omlettet szárított polippal, a rákos rizottót, a helyi bárányt, vagy csirkeragut (tingul), majd az egészet leöblíteni helyi vörösbor plavac malival. Desszertnek pedig kóstold meg a több százéves recept alapján készülő Rab tortát. A mandula, narancs, citrom, kristálycukor és vaj alkotta finomsággal állítólag a helyi apácák igyekeztek az akkori pápának kedveskedni.

És azt tudtad, hogy mi köze Rabnak San Marinóhoz? Alapítója, Marinus Rab szigeten született. De ez már egy másik történet…

Kedvet kaptál hozzá, hogy eltölts néhány napot Rab szigetén? Mutatunk hozzá akciós utazási lehetőséget!

Nézd meg top 10-es listánkat az általunk legszebbnek tartott horvát szigetekről is. Itt találod őket csokorba gyűjtve!

(A cikkben szerepló képek forrása: Shutterstock)