Prága Óvárosa a Károly-híddal
Inspiráció utazásodhozVároslátogatások

Elveszve a prágai látnivalók közt, avagy az „első közös külföldi utazásunk életem párjával”

6 perces olvasási idő

Akadt már az életetekben olyan hely, város, amire mérhetetlenül vágytatok, hogy végre élőben is láthassátok és felfedezzétek? Biztosan történt már veletek is ilyen, de persze legbelül mégis tudtátok, hogy ehhez a látogatáshoz valamilyen különleges alkalom dukál. Szerzőnk életében Prága „A” város, ahova már ezer éve vágyott. Aztán egy szép tavaszi napon élete párjától jött a meglepetés.

Olvassatok el egy kedves élménybeszámolót, amely egy romantikus prágai hétvége emlékét örökíti meg. Következzen tehát szerzőnk, Timi romantikus élménybeszámolója!

Hangulatkép Prága Óvárosában
Hangulatkép Prága Óvárosában (A kép forrása: a szerző saját fotója)

Egy hétvége Prágában?”

Ha megadatik a lehetőség, ha csak pár napra is, de utazzunk, akkor már indulunk is. Prága pedig az egyik legszebb város Európában, történelemmel, kultúrával, gasztronómiai különlegességekkel és valami egyedülálló hangulattal. Egy andalgós, romantikus hétvége régóta dédelgetett álom volt számomra ebben a lüktető, pezsgő és minden ízében eleganciát tükröző városban. Csehország fővárosa pedig az első közös külföldi utazásunk lett életem párjával.

Prága bármikor jó ötlet!

Legyen bármilyen évszak, Prága látnivalói mindig örök emlékekkel töltenek fel. Garantált a siker akkor is, ha a párodnak szerzel meglepetést a városlátogatással! Nálunk éppen ez történt, és ezrével szabadultak fel bennem a boldogság hormonjai, amikor egy átlagos szerda délután a kezembe nyomott egy papírt, amin csak ez állt: „Egy hétvége Prágában?”

Nektek is jöhet egy romantikus hétvége Prágában? Nézzetek szét akciós szállások között!

Fedezzétek fel gyalogosan a prágai látnivalókat!

Az ismerkedést az Óvárosban kezdtük, annak is a főterére érkeztünk először, az Óváros térre, mely egy kiváló kiindulási pont lehet minden városnézéshez. Prága egyik legrégebbi látnivalója ez, melyet különféle építészeti stílusokban épült házak vesznek körbe. Itt található a jellegzetes Tyn-templom, illetve itt áll az ikonikus városháza, a tornyán az Orloj, ami kihagyhatatlan látnivaló. A csodálatos óraszerkezet nagy része még az eredeti, és persze – ahogy minden turista – megvártuk, míg egészet ütött az óra, és megcsodáltuk, meghallgattuk a játékát és a 12 apostol vonulását.

Orloj és a Tyn-templom Prágában
Prága két ikonikus látnivalója, az Orloj és a Tyn-templom (A kép forrása: a szerző saját fotója)

Az Óvárost, majd a Károly hidat és a Várnegyedet mint a Prága fő látnivalóit könnyen felfedezhetjük gyalogosan, csak egy kényelmes cipő szükséges és hatalmas nyitottság. Nyitottság a szépségre, a történelmi szálakra, az építészeti remekművekre, hiszen lépten-nyomon az az érzése támad az embernek, hogy valahogyan mégis csak meg kellene szólaltatni a falakat, az utcák kopott köveit és hadd meséljenek. Órákat képes lennék inni a szavaikat, lelki szemeim előtt azonban így is életre kelt a múlt.

Az Óvárosból egy rövid sétát követően hamarosan a Moldva partján, majd a Károly hídon találtuk magunkat. Hihetetlen élmény volt először megpillantani, amit addig csak képekről ismert az ember, szinte megbűvölten tébláboltam a hídon, nem győztem betelni a látvánnyal és az érzéssel, hogy valóra vált egy dédelgetett álmom. A Károly híd egyébként szerencsére teljesen elzárt az autók elől, csak a gyalogosforgalom engedélyezett, így bőven volt időnk minden részletet szemügyre venni és a festők, mutatványosok, utcazenészek teremtette emelkedett hangulatot kiélvezni.

Átérve az úgynevezett Kisoldalra, a prágai vár meghódításával folytattuk városnéző utunkat. Nem zavart minket sem az emelkedő, sem a meredek lépcsősorok, hiszen páratlan panoráma tárult a szemünk elé az Óvárosra, a Károly hídra és még messzebbre is. A történelemkönyvekből is ismert tény, hogy a vár korábban a mindenkori cseh király székhelyéül szolgált, ma pedig a cseh köztársasági elnök rezidenciája. Éppen jókor jó helyen tartózkodtunk, ugyanis volt szerencsénk az őrségváltást is végignézni, majd a mellette lévő várfalra telepedve, a kellemes napsugarakat kihasználva virágillattól és boldogságtól bódultan megpihentünk kicsit.

Őrségváltás a prágai várnál
Őrségváltás a prágai várnál (A kép forrása: a szerző saját fotója)

A vár mellett a Szent Vitus-székesegyház Prága egy másik fontos nevezetessége, amely a domboldalban magasodva uralja a várnegyed látképét. Fantasztikus, ahogy ez a robosztus, gótikus-neogótikus épület dominálja a szűk kis teret, szépségét és fenségességét nem csorbítja semmi. A tér kövezetére letelepedve, hátrahajtott fejjel percekig igyekeztünk befogadni a látványát.

A várnegyed után órákat töltöttünk el amolyan „vesszünk el a városban” jelszóval, térkép és valódi cél nélkül bolyongtunk a középkori utcákon, kíváncsian kukkantottunk be minden nyitott kapualjba, és egy korsó sör is jólesett Prága egyik legrégebbi sörözőjében, az U Cerného vola, avagy a Fekete ökörhöz nevű helyen.

Prágai látkép a Kisoldalról
Prágai látkép a Kisoldalról (A kép forrása: a szerző saját fotója)

Prága látnivalókban gazdag Újvárosában számos múzeum és kiállítás is várja az érdeklődőket, egész évben rendezvények sorozata kínál szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget. A családosok számára az állatkert lehet vonzó, a szerelemespároknak pedig a népszerű parkokat ajánlom. Mi a Moldva partján romantikáztunk, hattyúkat etettünk és nagyokat beszélgettünk figyelve a helyi fiatalokat, kisgyermekek után szaladgáló szülőket és a még mindig szerelmesen, kézen fogva üldögélő időseket. Gondtalan és szívmelengető órák voltak ezek.

A prágai Újváros központi látnivalója a Vencel tér, ami számtalan történelmi eseménynek a szemtanúja volt az idők során és a mai napig rendezvények számára, neves alkalmakra lezárják. Látogatásunkkor a tér déli részén volt fesztivál és kézműves kirakodóvásár, de ez nem akadályozott minket abban, hogy átszellemülten csodáljuk a tér neves épületeit és magunkba szippantsuk a város hangulatát . Este parádés hangulattal és már-már minket is táncra bíró zenével igazán csodálatosan zárult a hétvégénk, az első közös külföldi városlátogatásunk.

Rabul ejt, örök emlékekkel gazdagít és visszacsábít

Prága nem véletlenül szerepel minden évben előkelő helyen a magyar utazók listáján, mint az egyik legkedveltebb úti cél, Úgy gondolom, hogy akit egyszer megfogott, mindig visszavágyik majd ide.

Aki pedig már járt itt, azt egyenesen rabul ejti Prága csodás miliője. hiszen folyamatosan változik, él és más-más arcát mutatja minden évszakban. Van, ami változik, és van, ami örök. Ez pedig a rajongás és tisztelet ezelőtt az ízig-vérig történelmi, kulturálisan túlfűtött, elegáns és mégis nagyon emberi, élhető város iránt.

Így az élmények végére érve, már érzem is, hogy érik egy következő, majd egy következő prágai romantikus hétvége, mert van még mit látni, megtapasztalni…

Ti is kedvet kaptatok egy romantikus prágai barangoláshoz? Itt nézzetek szét akciós szállásokért!