Horvát nyaralás végre szabadon!
Horvátország

Indulhat a horvát nyaralás, végre szabadon! 5 plusz 1 jó okunk van rá!

4 perces olvasási idő

Egy horvát nyaralás mindig örökké tartó élményeket tartogat, de mi most 5 rövid pontban összefoglaljuk, hogy miért Horvátországot érdemes célba vennetek idén nyáron, ha felhőtlenül akarjátok élvezni a vakáció minden percét.

Persze a legfontosabb hír, az a +1 ok, ami egészen biztosan hatással lesz az idei horvát nyaralási kedvre: a június 23-tól érvényes szabályozás szerint a szomszédos országokból (Ukrajnát kivéve) szárazföldi és vízi úton hazaérkezőkre nem vonatkozik teszt- és karanténkötelezettség. Azaz a horvátországi nyaralásból hazautazókra sem vár már kötelező karantén! Ugye, nem kell ennél jobb hír?!

A türkizkék tengervíz sokakat csábít horvát nyaralásra
A türkizkék tengervíz sokakat csábít horvát nyaralásra

De miért vonzza minden nyáron a magyarok tömegeit egy horvát nyaralás?

Csak címszavakban: egy ideális horvát nyaralás biztonságos, megfizethető, keveset kell érte utazni, változatos tájakkal gyönyörködtet és finom falatokban bővelkedik.

1. Horvát nyaralásotok áráért biztosan értéket kaptok!

Autóval a legtöbb magyarországi településről könnyen, néhány órán, de fél napon belül mindenképpen elérhető. A horvát nagyvárosokba és a horvát tengerpartra remek autópályák vezetnek. De Budapestről és egyes dunántúli városokból indulva akár vonattal is kezdődhet a horvátországi utazás. Két vasúttársaság is indít járatokat a horvát tengerpartra.

De mégis mennyi pénzből töltődhettek fel annyi élménnyel pár horvátországi nap alatt, amennyi akár egy egész évre is kitart?

Ennél sokkal többet számít a remek ár-érték arány, ráadásul rengeteg akciós tengerparti vagy ahhoz közeli szállás közül választhatjátok ki a nektek legmegfelelőbbet. Amikor tervezitek a horvát nyaralást, vagy amikor a végén összegzitek az utazást, azt nézzétek, hogy mit kaptok, kaptatok cserébe a pénzetekért. Tapasztalatunk és meggyőződésünk, hogy nagyon jó helyre kerül a pénzetek, ha a horvátországi utazást választjátok idén nyáron. Is.

Splitben is csodás horvát nyaralás vár rátok
Dalmácia ékköve, Split – madártávlatból

2. A horvát nyaralás biztonságos

Furcsa időket él a világ; járvány söpört végig, aggódunk magunk és szeretteink egészségéért. Testi épségünk kérdése felmerül a horvát nyaralás tervezésekor is. Nyugodtan hátradőlhettek: Horvátország számára a turizmus kiemelten fontos ágazat – kis túlzással a fél ország ebből él -, ezért mindent megtesznek a biztonságos nyaralás érdekében. A turizmusban dolgozók oltása folyamatos és hogy a horvátországi utazást tervezőket még jobban megnyugtassák, a horvát hatóságok bevezették a Safe Stay in Croatia (Biztonságos Tartózkodás Horvátországban) tanúsítványt. (Bővebben itt: https://www.safestayincroatia.hr/hu) Biztosak lehettek benne, hogy a tanúsítványt látva a szálláshely, vendéglátóhely megfelel az egészségügyi és higiéniai védelem nemzetközi követelményeinek.

3. Rövidebb tartózkodásra is ideális

Ha nincs egy egész hetetek a horvát nyaralásra, akkor is ideális választás, mivel a távolság miatt leutazhattok egy hosszú hétvégére, vagy éppenséggel néhány hétköznapra. Például az Isztriára; a mesés fekvésű Opatija és a történelmi Rovinj vannak annyira közel, hogy az úton töltött órák ne a pihenéstől vegyék el az időtöket. De a szárazföldről hídon megközelíthető Krk sziget sikátorokkal teli régi városaival, eldugott öbleivel szintén megér egy horvátországi utazást. Ha pedig igazán van időtök, a teljes horvát tengerpart a „tiétek”.

4. Gyönyörködtető változatosság

Van-e a horvát tengerparton két egyforma öböl? Az országban két egyforma hegy, vagy két ugyanolyan város? Legfeljebb két hasonlónak tűnő. Utazzatok el és győződjetek meg róla saját szemetekkel, mennyire változatos ország Eszéktől Korculáig. Természetesen legtöbben a tenger miatt imádjuk Horvátországot és Rijekától Dubrovnikig is megannyi különleges tájjal találkozhatunk. Tengerbe szakadó, kopár szirtek, smaragdzöld erdők, apró halászfaluk és itt-ott homokos tengerpart teszik változatossá a horvát nyaralást. A változatos tájnak köszönhetően rengeteg kirándulási lehetőség vár rátok, ha már úgy érzitek, elég volt a strandolásból.

Gyönyörű naplemente a horvát tengerparton
Gyönyörködjetek a naplementében!

5. Horvátország finom

Szeretitek a tengeri herkentyűket, halat, kagylót, rákot? Az olívaolajat, fűszert és friss zöldséget? A tengerparti horvát konyha könnyű és egészséges. Biztos, hogy a horvátországi szálláshelyeteken vagy közelében találtok egy halpiacot, ahol beszerezhetitek a friss halat. Mint például a legendás spliti halpiacon. De korán menjetek, mert van, ahol hamar elfogy az áru!

Ha nem ti szeretnétek a hallal pepecselni, Horvátország szerte találtok kitűnő vendéglőket a kikötői „kiskoszostól” a TOP-kategóriás étteremig. A kontinentális Horvátországban viszont megtaláljátok a mieinkhez hasonló ízeket is. Vagy lakmároznátok a belső Isztria isteni szarvasgombájából?

A jelmondat tehát: Horvátország idén is vár, ráadásul végre teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatunk! Célba is vennétek valamelyik népszerű tengerpartot? Itt olvashattok egy kis ízelítőt arról, hogy szerintünk melyik a top 10 horvát tengerpart, ahol élményekkel teli nyaralás vár.

Akciós horvátországi szállásokat pedig itt találhattok!

(A cikkben szereplő fotók forrása: Shutterstock)