Naposparti panoráma
BulgáriaRepülős utazások

Napospart, az „új Ibiza” – vár Bulgária gyöngyszeme!

3 perces olvasási idő

Bulgária egyik legkedveltebb tengerpartja az „új Ibizaként” is ismert Napospart, amely dinamikus fejlődése és kiváló ár-érték aránya miatt roppant népszerűségre tett szert az utóbbi években. Imádunk ide járni nyaralni mi, magyarok is, meg utazók nagy tömege a világ minden tájáról. Mintegy 8 kilométernyi homokos tengerpartján számos szálláslehetőség, na és persze számtalan kikapcsolódási lehetőség vár titeket.

Így érhető el leggyorsabban a Napospart

A Napospart Burgasztól 35 kilométerre, északra fekszik. Magyarországról repülővel érhető el legkönnyebben, mintegy másfél órás repüléssel. A távolság Budapesttől közel 1200 kilométer, így ha az autót választjátok, a határátkeléseket is beleszámolva, legalább 13-14 órás úttal érdemes számolni. Vonattal és busszal jelenleg átszállással, meglehetősen hosszú idő alatt tudtok eljutni a Napospartra.
A jó hír, hogy akciós utazást választva a repülőjegy is benne van árban, így a szervezésnek ez a része lekerül a vállatokról.

Napospart - Burgasz tengerpartja
Burgasz csodás tengerpartja

Miért a Napospart az „új Ibiza?”

A Napospart elnevezés eredetét nem nehéz kitalálni: az évi átlagos 2300 óra napsütés és a nyári legfeljebb havi 3-4 felhős nap már önmagában elég csalogató, hogy ide tervezzétek a nyaralásotokat. De ha hozzátesszük, hogy a észak- és nyugat-európai fiatalok már az „új Ibizaként” emlegetik, még inkább elcsábulhattok egy hamisítatlan naposparti vakációra. Ide látogatva ugyanis úgy érezhetitek magatokat, mintha csak Ibizán lennétek, miközben a pénzetekért itt még többet is kaptok. A baleári szigethez hasonlóan itt is rengeteg remek bár, diszkó és nightclub működik, a dj-k hajnalig pörgetik a zenét, de szinte minden jóval kedvezőbb áron érhető el.

Napospart éjjel
A Napospart éjjeli fényben úszva is káprázatos látványt nyújt

A naposparti környezet szintén igen lenyűgöző. Különösen, hogy a partszakasz keletre néz és egy átmulatott éjszaka után a mesés Fekete-tengeri napkelte látványára ébredhetünk, vagy éppen térhetünk nyugovóra.

Milyen kikapcsolódási lehetőségek várnak rátok a Naposparton?

Túl egy szórakozással teli éjszakán, a Napospart nappal is számos programlehetőséget kínál. Rengeteg étterem, kávézó mellett két hatalmas aquapark, az Action és az Aqua Paradise vár rátok. Ha adrenalinra vágytok, látogassátok meg a vidámparkot! De a tengert sem lehet megunni: yachtozhattok, szörfözhettek vagy letesztelhetitek magatokat vízisízés közben. És ha már elég a vízből, strandröplabdával, minigolffal, tenisszel lazíthattok.

Milyen burgaszi látnivalókat érdemes útba ejtenetek?

Burgasz térsége igen gazdag kulturális látnivalók terén is. A Napospart öblét Sveti Vlas és Neszebár fogja közre. Utóbbi Bulgária és Burgasz környékének talán legismertebb látnivalója, amelyet a Fekete-tenger gyöngyszemeként is neveznek. A kis félszigeten fekvő Neszebár évezredek óta lakott, ősi település, ahol már az ókori görögök is megtelepedtek. Történelme során a település többször is gazdát cserélt.

Szűk utcácska Neszebárban
Neszebár szűk utcácskái mindenkit rabul ejtenek

Az idők során Neszebárban annyi látnivaló halmozódott fel, hogy 1983-ra UNESCO Világörökség lett. Régi lakóházai, a török időkből megmaradt szélmalom, a szűk utcák és szebbnél szebb templomok mindenkit elbűvölnek.

Szélmalom Neszebárban
Régi szélmalom Neszebárban

Burgasz városában szintén érdemes eltölteni egy napot, belvárosának árnyas utcáin sétálva egy látnivalókban gazdag, kifejezetten érdekes, építészetileg színes várost fedezhettek fel.

 A város a görög időkből származik: egykor katonai és megfigyelő állomás működött itt Pürgosz vagyis torony néven. Sétáljatok egyet a tengerparti Tengeri Kertben, a Burgaszi Archeológiai Múzeumban pedig a térség színes történetével is megismerkedhettek. A burgaszi vasútállomás szép példája a szecessziós építészetnek. A burgaszi piacon finom halakat és egyéb tengeri gyümölcsöket vehettek.

Miért szeretjük mi, magyarok a Napospartot?

A Napospart és a magyarok kapcsolata még a szocializmusba nyúlik vissza: az 1950-es végétől, a Napospart kialakulásától kezdve egyre látogatottabb lett, majd az elkövetkező évtizedekben fokozatosan a szocialista országok egyik legkedveltebb tengerpartjává vált. Mi, magyarok azóta is visszatérő vendégek vagyunk. Persze már megváltozott körülöttünk a világ, és a Napospartot újra felfedezte magának az új helyekre utazni vágyók tömege. Ideje nekünk is így tennünk!

Válasszátok ti is a Napospartot!

(A cikkben található képek forrása: Shutterstock)