Kilátás Barcelonában a Montjuic-ról
Repülős utazásokSpanyolország

Barcelonai látnivalók, útikalauz Katalónia fővárosához

6 perces olvasási idő

A katalán főváros, Barcelona egy élettel teli, látnivalók sokaságával hívogató, nyüzsgő és izgalmas nagyváros, amit egyszer mindenkinek érdemes meglátogatnia. A napsütés, a tenger illata és a gyönyörű építészet egy utánozhatatlan hangulatot kölcsönöz Barcelonának. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy melyeket érdemes feltétlenül felkeresni ahhoz, hogy egy igazán átfogó képet kaphassunk erről a csodálatos városról.

Barcelonai látnivalók, amiket látni kell

Sagrada Família

Mi mással is kezdhetnénk a sort, mint a Barcelona jelképének is tartott, grandiózus Szent Család tempommal. A híres katalán építész, Antoni Gaudí által tervezett Sagrada Família egész Spanyolország leglátogatottabb nevezetessége. Mindannyian láthattuk már fotókon vagy képeslapokon, de hatalmas méreteivel és semmi máshoz nem hasonlítható építészeti jegyeivel csak élőben szembesülünk igazán.

A Sagrada Familia Barcelonában
A Sagrada Familia befejezését 2026-ra ígérik (forrás: Shutterstock)

A szecessziós és modernista jegyeket is hordozó bazilika immár 139 éve épül, és a tervek szerint az építése 2026-ra fejeződik be. Elkészülte után a világ legmagasabb bazilikája lesz, így nem meglepő, hogy a Világörökség részét képezi. Az épület belülről nézve sem kevésbé lenyűgöző mint kívülről sőt, a festett üvegablakok fényjátéka egészen magával ragadó.

A korábbi évektől eltérően, a jegyeket kizárólag online lehet megvásárolni, így elkerülhetjük vagy minimalizálhatjuk az egyébként órákig tartó sorbanállást. A jó hír, hogy már magyar nyelvű audioguide is elérhető, így a belépőjegy 26 euró, diákoknak és 30 év alattiaknak pedig 24 euró.

A Güell-park, Barcelona egyik fő látnivalója
A Barcelonába látogatókat ámulatba ejti a Güell-park (forrás: unsplash.com)

Güell park

A szintén Gaudí által tervezett Güell park – amely megrendelőjéről kapta nevét – egy a szintén világhírű barcelonai látnivalók közül. Az eredetileg lakóparknak szánt terület egy csodás fantáziavilágot kelt életre. A kanyargós lépcsősorok, sétányok, színpompás mozaikdíszítések és persze a lélegzetelállító kilátás igazán különlegessé teszik ezt a helyet.

A Güell park egy része csak belépőjeggyel látogatható, ezt mindenképpen érdemes a látogatás előtt online megvenni, így a kiválasztott időpontban sorbanállás nélkül bejuthatunk. Ha nem szeretnénk 10 eurót rászánni, a park ingyenes részein így is szabadon sétálgathatunk, és a panorámáról sem maradunk le.

Gaudí házak

Azt már tudjuk, hogy ha Gaudí neve felmerül, biztosak lehetünk benne, hogy valami egészen egyedire és különlegesre számíthatunk. Nincs ez másképp a két leghíresebb általa tervezett lakóépület – a Casa Milá és a Casa Batlló – esetében sem. Mindkét ház a Passeig de Garcián található, ami Barcelona leggyönyörűbb sugárútja.

A Gaudí által tervezett casa Batlló épülete Barcelonában
A Casa Batlló egyedi homlokzata (forrás: unspalsh.com)

A Casa Batlló rendkívül egyedi szecessziós épület, színes homlokzata szinte teljességgel nélkülözi az egyenes vonalakat és szabályos formákat. Ha úgy döntünk, hogy belülről is szemügyre vennénk, a nemrég elkészült új fejlesztésnek köszönhetően egy lenyűgöző, ún. 10D élményben lehet részünk. Az árak ennek megfelelően magasabbak, a felnőtt belépőjegy 35 euróba, a diák 17 éves kortól 29 euróba kerül.

Gaudí másik zseniális épülete, a Casa Milá
A Casa Milá Barcelonában (forrás: unsplash.com)

A Casa Milá Gaudí utolsó alkotásaként ismert és ahogy már megszokhattuk, itt is hullámos, szabálytalan vonalakkal találkozhatunk. Legérdekesebb része a teteje, és az itt található furcsa formájú kémények. Nem meglepő módon mindkét lakóház az UNESCO Világörökség részét képezi.

La Rambla

A barcelonai látnivalók kapcsán senki sem feledkezik meg a katalán főváros híres sétálóutcájáról, amely több mint egy kilométeren át húzódik a Placa de Catalunya és a kikötő között. A gyönyörű platánfákkal szegélyezett utcán egymást érik az üzletek, kávézók, ajándékárusok, és pompás épületek. Mindig hatalmas itt a nyüzsgés, a járókelőket gyakran utcazenészek és mutatványosok szórakoztatják. Ha már itt vagyunk, tegyünk egy kitérőt Barcelona világhírű piaca, a La Boqueira felé is, ahol nem csak a szemünkkel csodálhatjuk meg a gazdag kínálatot, de meg is kóstolhatjuk őket.

A La Rambla, Barcelona híres sétálóutcája
A platánfákkal szegélyezett La Rambla, Barcelona híres sétálóutcája (forrás: unsplash.com)

Gondolatban már a La Rambla-n andalogsz? Válassz akciós barcelonai utazást és váltsd valóra a spanyol álomvakációd!

További feledhetetlen látnivalók Barcelona városában

Gótikus negyed

Barcelona óvárosának központjában egy egészen másféle hangulatot fedezhetünk fel, mint a város többi részén. A modern épületeket és széles utakat felváltják a középkori házak és keskeny utcák. Ebben a bájos negyedben nyugodtan sétálhatunk akár céltalanul is, hiszen olyan, mintha minden kis épület, tér és sikátor egy-egy történetet mesélne.

Barcelona gótikus negyede
Jó program elveszni Barcelona gótikus negyedének szűk sikátoraiban (forrás: pexels.com)

Ne lepődjünk meg, ha séta közben egyszer csak elénk tárul Barcelona hatalmas gótikus katedrálisa, amit a város védőszentjének – Szent Euláliának – tiszteletére emeltek.

Parc de la Ciutadella

A hosszúra nyúlt városnézés után igazi felüdülést jelenthet a Barcelona központjában felbukkanó hatalmas zöldövezet. A gyönyörű park az 1888-as Világkiállításra épült. Egyik legszebb része a szobrokkal díszített Cascada szökőkút, amelyet a római Trevi-kút inspirált. A park ad otthont többek között a katalán parlament épületének és az állatkertnek is. A narancs – és magnóliafák árnyékában nyugodtan piknikezhetünk egyet, és közben még papagájokkal is találkozhatunk. Ha fokozni szeretnénk az idilli hangulatot, a zöldellő parkban csónakázásra is van lehetőség.

Arc de Triomf

A Parc de la Ciutadellától egy pálmafákkal szegélyezett széles sétány vezet el Barcelona diadalívjéhez. A vöröstéglából épült, részletgazdag diadalív nem az ország katonai sikereinek állít emléket, hanem a már korábban említett Világkiállítás főbejárataként emelték. Mindenképpen nézzük meg, ha erre járunk, mert a barcelonai látnivalók egyik legszebbje!

Csodás kilátás Barcelonában a Montjuicról
Barcelona egyik ikonikus látnivalója, a Montjuic (forrás: pixabay.com)

Montjuic

A belváros közelében magasodik a 185 méter magas Montjuic domb, amely többféle látnivalót is kínál. A domb aljánál, a Placa Espanya közelében találjuk a Mágikus (avagy Táncoló) szökőkutat, amely esténként gyönyörű színeivel és zenei aláfestéssel kápráztat el minket. Mögötte a gazdag gyűjteménnyel rendelkező Katalán Nemzeti Szépművészeti Múzeum kapott helyet, amely Barcelona legjelentősebb múzeuma. Művészetkedvelők semmiképp se hagyják ki a programból. A domb magasabb részén az 1992-es olimpiára épült olimpiai falut és stadiont nézhetjük meg. Végül a Montjuic tetején helyezkedik el a legrégibb látnivaló a Castell de Montjuic, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városra. Az igazán felejthetetlen élményhez siklóval vagy libegővel tegyük meg a felfelé vezető utat!

Camp Nou

Focirajongóknak – különösen az FC Barcelona szurkolóinak – érdemes megnézni Európa legnagyobb stadionját, a Camp Nou-t. Ha online vesszük meg a jegyet, úgy a stadionlátogatás és a hozzá tartozó Barça múzeum együttesen 26 euróba kerül. A túra alkalmával betekintést nyerhetünk a stadionba, az öltözőbe és megismerkedhetünk a focicsapat egész történelmével.

A Camp Nou stadion Barcelona egyik fő látnivalója, nem csak fociszurkolóknak.
A Camp Nou stadion Barcelonában (forrás: pixabay.com)

Érdemes erre a csodás városra több napot szánni, hiszen a barcelonai látnivalók listája végtelen. Ha csak egy-két napunk van, válasszuk ki a kedvenc nevezetességeinket ezek közül, és hagyjuk hogy magával ragadjon a katalán főváros hangulata.

Fedezd fel a Costa Brava nevezetességeit is! Itt összegyűjtöttük a helyeket, amik kihagyhatatlanok, ha spanyolországi nyaraláson töröd a fejed.

(A főkép forrása: Shutterstock)