Costa Brava
Repülős utazásokSpanyolország

Csúcs látnivalók Costa Brava-n egy élményteli vakációhoz

5 perces olvasási idő

Spanyolországi nyaraláson töröd a fejed? Akkor neked a csodás vízi élményeket nyújtó és látnivalók sokaságában is bővelkedő Costa Brava az ideális úti cél! Miért ne választanád az egyik leggyönyörűbb tengerparti szakaszt, a híres észak-spanyolországi partvidék kincsét, amely meseszép tengerpartokkal, izgalmas településekkel és remek gasztronómiai élményekkel vár?!

Nézzük is, mely látnivalók miatt ilyen vonzó Costa Brava!

A legkedveltebb nyaralóhely: Lloret de Mar

Nem csak Barcelonához való közelsége miatt, de szuper strandjai és pezsgő éjszakai élete miatt is nagyon népszerű Costa Brava „fővárosa” az utazók körében. 

Lloret de Mar homokos-aprókavicsos strandja 1 km hosszan húzódik a part mentén, ahol egy hangulatos pálmasétányt is találunk tele kávézókkal és éttermekkel. A délebbre található Fenals strand kicsit nyugodtabb, kevésbé zsúfolt, mint az előbb említett belvárosi part, a Santa Cristina pedig csendes, homokos tengerpart, amit sokan az egyik legszebbnek tartanak itt.

A Water World csúszdapark is nagyszerű élmény, különösen ha gyerekekkel utazunk. Az aquaparkban 14 csúszda és többféle medence vár minket. Lloret de Mar-ból ingyenes buszjárattal juthatunk el ide, amit a belépő felmutatásával tudunk igénybe venni.

A strandolási lehetőségek mellett Costa Brava a lenyűgöző látnivalók miatt is oly népszerű. Talán az egyik legszebb nevezetessége a szikla tetején található zöldellő Santa Clotilde kert. A tengerre nyíló gyönyörű kilátás miatt megéri ide feljönni, a felnőtt belépő 6 euróba, a diák és nyugdíjas jegy pedig 3 euróba kerül. Érdemes még meglátogatni a 11. században épült Sant Joan kastélyt és a Sant Roma templomot, amik igazi építészeti különlegességnek számítanak.

Hogy megtapasztaljuk Lloret de Mar élénk éjszakai életét, látogassunk el a nyári hónapokban nyitvatartó Colossosba, vagy a szintén rendkívül népszerű Tropics discoba. Mindkét hely a belvárosban található, így nem kell messzire mennünk ha felhőtlenül szeretnénk szórakozni.

Tossa de Mar, ahol nyugodt pihenés vár

Tossa de Mar partja a Costa Brava-n
Tossa de Mar a Costa Brava valódi gyöngyszeme (forrás: pixabay.com)

Lloret de Martól nem messze találjuk Tossa de Mar-t, ezt a csodás kisvárost, ami a nyugodtabb pihenést keresőknek tökéletes lehet. Rendkívül hangulatos mediterrán óvárossal rendelkezik. A gyönyörű tengerpart különlegessége a 14. századi erőd, a Castillo de Tossa de Mar, ahová érdemes felsétálni és megcsodálni a kilátást. A mellette húzódó városi strand (Platja Gran) általában kevésbé zsúfolt, így hatalmas tömeg nélkül élvezhetjük a jól megérdemelt nyaralást. Tossa de Mar tipikusan az a tengerparti gyöngyszem, ahová ha egyszer ellátogattunk, mindig vissza akarunk majd térni.

Kihagyhatatlan látnivalók Costa Brava-n: ez Barcelona!

Egy igazi Costa Brava-i nyaralás nem lehet teljes a katalán főváros meglátogatása nélkül. Barcelona Spanyolország második legnagyobb városa, ehhez hűen egy nagyon izgalmas, nyüzsgő és hangulatos hely tárul elénk. A régi és az új itt tökéletesen megfér egymás mellett, a modern építészet lenyűgöző alkotásai éppúgy megtalálhatóak, mint a régi Barcelona mediterrán hangulatú utcái.

Rengeteg a látni – és tennivaló, így több napra elegendő programot is kínál a város, de ha csak egy-két napot tudunk rászánni, a Sagrada Famíliát, a Güell parkot és Gaudí híres épületeit mindenképpen ejtsük útba. Barcelona különleges hangulatát így is garantáltan átérezzük majd. Focirajongók ne hagyják ki a programból a Camp Nou arénát sem, ahol 26 euróért megnézhetik a stadiont és a hozzá tartozó Barça múzeumot is.

A Güell-park Barcelonában
A Güell-park kihagyhatatlan látnivaló Barcelonában (forrás: unsplash.com)


Máris indulnál, hogy felfedezd magadnak a Costa Brava minden egyes gyöngyszemét? Mutatunk hozzá akciós utazást!

Figueres és a Dalí múzeum

Salvador Dalí szülővárosában egy olyan különleges múzeummal találkozhatunk, amilyet még biztosan nem láttunk korábban. Az itt található Dalí színházmúzeum – amit maga a festő tervezett –  több szempontból is különleges. A vöröslő épület tele van szürreális elemekkel, így azoknak is érdekes lehet, akik nem rajonganak a művészetért. Egy biztos, ez nem egy tipikus múzeum, a Costa Brava-n fellelhető látnivalók közül az egyik legszórakoztatóbb, ahol valóban egyedi élményben lehet részünk.  A Dalí műveiből összeállított gyűjteményen kívül a szobrait és használati tárgyait is megtekinthetjük. A felnőtt belépőjegy ára 14 euró, míg a diák és nyugdíjas jegy 9 euróba kerül.

Salvador Dalí múzeuma Figueresben
Salvador Dalí szürreális művészete sokakat rabul ejt (forrás: pixabay.com)

A bájos Girona

Ez a gazdag történelemmel rendelkező, elbűvölő város a Costa Brava szinte bármelyik pontjáról könnyen megközelíthető. Mindenképpen megér egy legalább egynapos kirándulást, hiszen a kanyargós, középkori utcák és az Onyar folyó mentén sorakozó színes házak garantáltan elbűvölnek majd minket.

Az óváros körül húzódó falakon – melyeket elsőként a rómaik emeltek, majd a középkorban tovább bővítettek – vezetett séta keretében lehet végigmenni, és megcsodálni a történelmi kőépületeket. A város egyik fő látványossága a lenyűgöző katedrális, melyhez egy barokk stílusban épült lépcsősor vezet fel. Érdekesség, hogy a világ legszélesebb gótikus templomhajójával rendelkezik, és többféle építészeti stílussal is találkozhatunk a katedrálison belül. Ezután folytathatjuk a sétát az óváros szűk kis utcái között, ahol a gyönyörű Basílica de Sant Feliu-vel és egy középkori zsidónegyeddel is találkozhatunk.

Girona, a Costa Brava népszerű települése
Megéri sétálni egyet Girona óvárosának szűk utcácskái között (forrás: pixabay.com)

Malgrat de Mar

A Costa Brava déli részén található üdülőváros fő vonzereje a nagyon hosszan elterülő homokos-kavicsos tengerpartja. A nyugodtabb nyaralást kedvelők számára is ideális lehet, mert bár itt is van néhány szórakozóhely, mint például a Discoteca Tropicana vagy a Dlux Disco Pub, korántsem olyan élénk az éjszakai élet, mint Lloret de Mar-ban. 

Gyerekekkel is érdemes ellátogatni ide, a városban található Parc Francesc Macia játszótér rendkívül  népszerű a kisebbek körében. Amit a legkisebbek biztosan szintén élvezni fognak, az a várostól északra található Marineland aquapark. Látványos delfin show-val, papagáj show-val, fókákkal, valamint vízi csúszdákkal várja a látogatókat. Malgrat de Marból ingyenes transzferbusszal könnyen megközelíthető.

Montserrat hegye lélegzetelállító
Érdemes felkapaszkodni a Montserrat hegyén magasodó kolostorhoz (forrás: unsplash.com)

+1 tipp: Ha a tengarparti városokon kívül mást is megnéznénk, látogassunk el a Montserrat hegyre épült kolostorhoz és bazilikához. Itt őrzik a Fekete Madonnát, így az idők során igazi zarándokhellyé vált. Libegővel, hegyi vasúttal vagy autóval is megközelíthető, a kilátás pedig lélegzetelállító.

Ha kedvet kaptál, irány Spanyolország, hiszen a napfényes Costa Brava a látnivalók sokaságával tökéletes helyszín lehet egy felejthetetlen nyaraláshoz!