Európa legszebb városai téged is várnak egy csodás felfedezésre!
Városlátogatások

Ezek Európa legszebb városai egy felejthetetlen városlátogatáshoz – 10+1 tipp

9 perces olvasási idő

Nem kell elhagynunk a kontinenst ahhoz, hogy felejthetetlen élményekben legyen részünk! Elég egy kicsit körbenéznünk, hogy milyen lehetőségekkel és programokkal kecsegtetnek minket Európa legszebb és legsokoldalúbb városai. Hogy megkönnyítsük a döntést, 10+1 kedvenc városunkat gyűjtöttük össze, ahová nemcsak hétvégi, kiruccanást érdemes szervezni, hanem akár hosszabb nyaralást is.

Ezek Európa legszebb városai, amik bakancslistára kívánkoznak:

1. Amszterdam

Ne higgy el mindent, amit Amszterdamról hallasz! Hollandia egyik legszeretettebb városa a laza erkölcsű vöröslámpás negyeden és a különleges hozzávalókból készült sütiket felszolgáló “kávézókon” túl is tartogat meglepetéseket. Valahol, egy bevásárlókörúton a De Negen Straatjes negyedben vagy a csatornarendszeren csónakázva rá fogunk döbbenni arra, amire már sok utazó is rájött korábban: Amszterdamban sokkal több lehetőség rejlik, mint azt elsőre gondolnánk. Egy romantikus városi biciklitúra után jólesik a pihenés a Vondelparkban, de nem érdemes kihagyni a Van Gogh múzeumot sem. Meghatározó élményt nyújt az Anne Frank emlékház, csakúgy, mint a királyi palota vagy a Begijnhof belvárosi épületegyüttes.

Európai legszebb városai között tartjuk számon Amszterdamot
Amszterdami látkép

Ne hagyd ki: A világ egyetlen úszó virágpiaca, a Bloemenmarkt egész évben várja a látogatókat, ide mindenképpen érdemes ellátogatni! Ha félünk, hogy a virágcsokrunk elhervad hazáig, tulipánhagymákat is vásárolhatunk, hogy majd tavasszal otthon is élvezhessük a virágok csodás látványát.

2. Lisszabon

Aki nyugodt, hátradőlős kikapcsolódásra vágyik, annak Lisszabon tökéletes választás lehet. A hét domb tetejére épült város évszázados épületei között színes sikátorok kanyarognak, amelyek csendjét csak a nézelődőkre rivalló villamos csilingelése bolygat meg időnként. Persze a portugál főváros nem elégszik meg azzal, ha a turisták egész nap csak pastel de nata-t majszolnak a kávézók teraszán. Lisszabon minden napra tartogat valamit: a fantasztikus Szent György-kastély, a Santa Justa felvonó kilátása, Bairro Alto bohém városnegyede, Cascais tengerpartjai, vagy a kincskeresés a Feira da Ladra bolhapiacon olyan élményt nyújtanak, amit nem lehet egykönnyen elfelejteni.

Kedvet kaptál egy pár napos lisszaboni kiruccanáshoz? Akciós utak itt elérhetők!

Hangulatos lisszaboni utcakép
Lisszaboni csendélet villamossal

3. Prága

Prágában van valami megfoghatatlan, mégis ismerős hangulat, ami miatt érdemes akár többször is visszatérni. Talán a középkori belváros szűk utcácskáin megbúvó kocsmák, a barátságos helyiek és a mindent átható történelmi emlékek teszik olyan különlegessé. Prazsky hrad, Európa legnagyobb várnegyede adja a cseh főváros összetéveszthetetlen sziluettjét, ahonnan az egész várost belátni. A híres Károly-híd talán a legikonikusabb látnivaló, érdemes minden szobrát alaposan megnézni, a legenda szerint ugyanis ezek őrzik a város békéjét. A Hradzsin teret főúri paloták ölelik körbe, itt rendezik meg minden évben az adventi vásárt is. A prágai városháza oldalán található az 1410 óta működő Orloj csillagászati óramű, ami szintén népszerű látnivaló a turisták körében.

Nevezetességei és történelmi hagyományai miatt Prágát nem véletlenül emlegetik mindannyiszor Európa legszebb városai között.

Prága méltán szerepel Európa legszebb városai között
Az éjjeli fényekben úszó Prága is lenyűgöző látványt nyújt

Ami az útikönyvekből kimaradt: A várnegyedben található arany utcácskában éltek a középkor alkimistái, legalábbis a mendemondák szerint. Az itt lévő aprócska házak mintha egy mesekönyv színes oldalairól másztak volna le, sőt, a 22-es szám alatt még Kafka is lakott egy darabig. Az utca csak a vártúrával egybekötött idegenvezetés során látogatható.

Olvasd el szerzőnk, Timi élménybeszámolóját a csodás prágai hétvégéjéről >>

4. Barcelona

Barcelona különlegessége, hogy egyszerre alakítja a városképet történelmi és bizarr épített emlékek tömkelege. Minden sarkon találhatunk valami érdekeset, és hamar rájövünk majd, hogy egy hét is kevés lesz ahhoz, hogy mindent felfedezzünk. Amik biztosan nem maradhatnak ki, azok Antoni Gaudí remekművei: a Casa Milà, a Casa Batlló és nem utolsó sorban a La Sagrada Familia, ami egyértelműen a leglátogatottabb műemlék az egész városban. A Güell parkban romantikus sétát tehetünk, amit aztán a Las Ramblas sikátoros, szűk utcácskás városrészén folytathatunk. Itt zajlik csak igazán az élet, piac, üzletek, éttermek, bárok, szórakozóhelyek váltják egymást, akár egész napos programot kínálva a turistáknak.

5. Róma

Nem is olyan egyszerű feladat a Róma által nyújtott lehetőségeket egy rövidke bekezdésbe zsúfolni. Città Eterna, azaz az örök város a Tevere folyó partjának hét dombjára épült. Gazdag történelméről még a legeldugottabb házikók is sokat mesélnek, de ha megállunk a Colosseum, a Forum Romanum vagy az Angyalvár előtt, akkor érezzük csak igazán, hogy mekkora jelentőséggel is bír a város 2500 éves múltja. Az olasz fővárosban egyszerre találkozik mindaz, ami egy utazót érdekelhet: építészet, kultúra, vallás, gasztronómia, divat. Foglaljunk helyet a Spanyol-lépcsőn egy fagylalt társaságában, vagy üljünk be egy hangulatos étterembe a Piazza Navonán, és gyönyörködjünk a szökőkutakban, miközben kedvenc pastánkra várunk. Ha szeretnénk még visszatérni Rómába, indulás előtt szánjunk rá időt, hogy némi aprót pöccintünk a Trevi-kútba, ahol egyébként naponta közel 3000 euró gyűlik össze, amit a városvezetés a rászorulóknak adományoz.

Jó, ha tudod: Amennyiben a Vatikánt is szeretnénk felfedezni, mindenképpen szánjunk rá egy teljes napot. Akkor járunk a legjobban, ha a jegyet már elővételben megvesszük, a Vatikáni múzeumba a teljes árú jegy 17 euró, míg a Szent Péter bazilika 8 vagy 10 euró fejenként, attól függően hogy a feljutáshoz a lépcsőt vagy a liftet választjuk.

Tölts el te is pár napot egy olyan metropoliszban, ami már csak történelme okán is bérelt hellyel bír Európa legszebb városai között!

6. Stockholm

Mivel az egyik legszebb skandináv város egy Balti tengerhez tartozó szigetcsoportra épült, a látogatók a város számos vízi útján, akár hajóval vagy csónakkal is felfedezhetik az öblök és szigetek között lévő építészeti, kulturális és természeti kincseket. A szinte érintetlenül maradt óváros, a Gamla Stan amilyen apró, olyan látványos macskaköves utcáival és színes kis házikóival. Itt található a Stockholmi palota, a svéd király hivatalos lakhelye, a Storkyrkan katedrális, illetve rengeteg trendi bisztró és koktélbár, ahol az északi konyha remekeit kóstolhatjuk meg. Ha nyáron érkezünk, részesei lehetünk a Midsummer fesztiválnak, télen pedig akár a szigetek közötti befagyott vízen a korcsolyázást is gyakorolhatjuk. Bármelyik évszakban is érkezünk, Stockholmban mindig van mit csinálni!

Stockholm madártávlatból
Stockholm madártávlatból

7. Párizs

Minden igaz, amit a fények városáról valaha írtak: romantikus, nyüzsgő és nagyzoló, de ebben a kavalkádban igazán jólesik elvegyülni!  Európa egyik legszebb városát a Szajna osztja több területre, amit több száz éves templomok, impozáns múzeumok, neoklasszicista épületek és bagettel a hónuk alatt siető divatos helyiek tesznek azzá, amivé: egy megelevenedett képeslappá. Ha Párizs, akkor az első megálló minden esetben az Eiffel-torony, amit bár a franciák nem szívlelnek, a turisták annál inkább rajonganak érte. Töltődjünk fel művészettel és látogassuk meg a Louvre-t és a Musée d’Orsay-t, ahol bár a sorbanállás hozzátartozik az élményhez, a lehengerlő és világhírű alkotások mindenért kárpótolnak. Gyönyörködjünk a világhírű tervezők csillogó kirakataiban a Champs Élysées-n, andalogjunk a Montmarte-on vagy szervezzünk egynapos kirándulást Versailles-ba.

Akciós párizsi utazázok >>

Ha gyerkőcökkel érkezel: Családosok részére a párizsi Disneyland szinte kötelező megálló, ahol a felnőttek is garantáltan jól fogják magukat érezni. Párizsból busszal vagy vonattal nagyjából egy órányi utazással érhető el a park, ahová egy családi belépő két felnőtt és két gyerek részére 180-496 euró között mozog, attól függően milyen attrakciókat szeretnénk látni és milyen napon érkezünk.

8. Athén

Ha történelmi jelentőségről beszélünk, kevés európai város vetélkedhet Athénnal. Görögország kettős személyisége nem tétlenkedik, hogy felfedje magát az utazók előtt: mikor az első napsugarak felragyognak az Akropolisz hatalmas maradványai felett és a város ébredezni kezd, az utcácskák megtelnek helyiekkel, akik piacra sietnek vagy a közeli parkba, hogy befejezzenek egy félbehagyott sakkjátszmát. Athénban az élet ráérősebb, mint máshol, ezért remek alkalmat kínál arra, hogy mi is megpihenjünk és lassú felfedezőútra induljunk. Persze ha eljön az éjszaka, a város, és különösen az Omonia tér megtelik élettel. A hangulatos tavernákból zene szól, fűszeres bárányhús illatával telik meg az utca, és ember legyen a talpán, aki nemet tud mondani egy görögnek, aki táncra kéri.

Athént történelme is a legszebb európai városok közé emeli
Athént a hagyományai emelik az egyik legfontosabb európai várossá

9. Madrid

Spanyolország legnagyobb városa első ránézésre olyan, akár bármelyik másik mozgalmas európai főváros, pedig ha minden érzékünkkel figyelünk, könnyedén rabul ejthet minket Madrid szenvedélye. Ebben a városban nincs olyan, hogy az ember túl sok pohár sangriát fogyaszt, és azt sem fogják furcsállni, ha délután egy kis szundival töltjük fel magunkat az éjszakai életre. Puerta del Sol, a város közepe tökéletes kiindulópontja a madridi felfedezőútnak, rögtön itt van a Plaza Mayor, ami előtt rendszerint árusokba és mutatványosokba botolhatunk. Ha már több mint 100 évig épült, ne hagyjuk ki az Almudena katedrálist és a mellette lévő Palacio Realt, a spanyol királyi palotát, aminek gyönyörű kertje is megér egy misét. Focirajongók számára remek hír, hogy a Santiago Bernabéu Stadionban tett túra alkalmával még a Real Madrid öltözőjét is megcsodálhatják.

Ide megéri benézni: Az Atocha pályaudvar a sevillai világkiállítás óta egy hatalmas pálmaházzá alakult át. Több száz különböző növénnyel igazi trópusi hangulatra számíthatunk, ezért érdemes az egyik itteni kávézóban elfogyasztani a reggeli kávénkat.

10. Nápoly

Ha Róma Olaszország szíve, akkor Nápoly egészen biztosan a lelke. Nápolyban minden a maga kaotikus rendje szerint zajlik, de éppen ez az összevisszaság adja meg az igazi báját. Miután elkaptuk a tempót, indulhat is a felfedezés. A legjobb, ha a megérzéseinkre hagyatkozunk, itt ugyanis a céltalan bolyongásból alakulnak a legfelejthetetlenebb emlékek. Vásároljunk friss gyümölcsöt a piacon és fogyasszuk el a tengerparton, keressük meg a legkisebb pizzériát, ahol a nápolyi pizza receptje nagyszülőről unokára száll, menjünk csavarogni az éjszaka közepén és igyunk egy Aperol Spritzet egy bár teraszán! Ha szervezettebb kirándulásra vágyunk, nézzük meg a Castel Nuovo-t és a Castel Sant’Elmo-t, sétáljunk el a Piazza del Plebiscito-hoz és gyönyörködjünk a Galleria Umberto-ban.

Nápoly az egyik leghangulatosabb olasz város
Nápoly az egyik leghangulatosabb olasz város

10+1 Páfosz

Ciprus délnyugati részének turisztikai központja az UNESCO kulturális világörökségének része, ezért rengeteg több ezer éves ókori látnivalóval kecsegtet. A város több részből áll, a turisták által leginkább kedvelt rész a Kato Pafos, itt található a kikötő és a bizánci eredetű középkori erőd, a másik pedig Coral Bay, ahol türkizkék és kristálytiszta víz csábít csobbanásra. A belvárosi Régészeti Parkban ókori villák maradványait, régi mozaikokat és a tengerpart mentén feltárt királysírokat tekinthetjük meg. Itt van a régió egyik legszebb temploma is, az 9. századból származó Agia Paraskevi, amelyet a sziget legrégebbi freskói és ikonjai díszítenek.

Kedvet kaptál, hogy a lehető legtöbbet bebarangold Európa legszebb városai közül? Itt az idő, hogy elindulj!

(A képek forrása: Shutterstock)