Noszvaj, az egyik legnépszerűbb Eger környéki kirándulóhely
Inspiráció utazásodhoz

Eger környéki kirándulóhelyek egy izgalmas hétvégi programhoz

3 perces olvasási idő

Eger, ez a látnivalókban igencsak gazdag város minden évszakban rengeteg látnivalót vonz. Impozáns barokk építeszétét, az Egri Várat, a Minaretet, az egri fürdőt és remek borait sokan ismerjük. De ha már a városban járunk, érdemes időt szánni az Eger környéki kirándulóhelyek egyikére-másikára is, amelyek remek programlehetőséget nyújtanak egy izgalmas felfedező hétvégéhez.

Íme, a legjobb Eger környéki kirándulóhelyek egy kellemes hétvégi programhoz

Bélkő-hegy Természetvédelmi terület

A Bélkő-hegy Egertől mintegy 21 kilométerre fekvő, középkori ciszterci apátságáról ismert Bélapátfalva fölött tornyosul. A modernkori bányaipar a hegyben rejlő lehetőségeket felismerve 2000-ig, a Bélapátfalvi Cementgyár bezárásáig bányászta itt a követ. „Sikerült” közel 7 millió köbmétert elhordani a hegyből. A bányászok levonultak, 2008-ban a természetvédelemé lett a terület. Ha feltúráztok a Bél-kő tanösvényen, a Bélkő-hegyi kilátópontokra érve úgy fogjátok érezni, mintha a Holdon járnátok. Bámulatos posztindusztriális disztópia, amit apró lépésenként hódít vissza a természet.

A Bélkő-hegy az Eger környéki kirándulóhelyek egyik legszebbike
A Bélapátfalva felé magasodó Bélkő-hegy (forrás: pixabay.com)

2. Eged-hegy

A Bél-kő sziklás vadságával ellentétben az Eger és az egri borászat ikonikus hegyének tekintett Eged-hegy szelíd, középhegységi táj. Délnyugati lefutó gerincén halad a Nagy-Eged Hegyi Tanösvény. Könnyű, 4 kilométeres túra során ismerkedhettek a hegy élővilágával. Fáradtságotokat pompás egri kilátás jutalmazza. A hegy déli oldalán pedig igazi borvidéki hangulatban sétálhattok fel, bámulatos kilátással az Alföld felé. Ha az idő megfelelő, az Eged-hegyi siklóernyős starthelyek is benépesülnek, akár még egy tandemrepülésre is befizethettek.

Az Eged-hegy az egi borászat ikonikus hegye
Az Eged-hegy az egri borászat ikonikus hegyének számít (forrás: Shutterstock)

Elutaznál egy szuper egri hétvégére? Mutatunk hozzá néhány akciós utazást!

3. Szomolyai kaptárkövek

Egertől nagyjából 17 kilométerre találjátok a szomolyai kaptárköveket. A különös, sziklavonulatokba, kúp alakú kőtornyokba vájt kőfülkék emberi kéz munkái, eredetükre számos elmélet létezik. A több mint száz kőfülkét 4 kilométeres tanösvényen fedezhetitek fel. Más, megmunkálható követ rejtő hegyekhez hasonlóan itt is nekilátott az ember átgondolatlanul széthordani természeti és történelmi környezetét, de szerencsére még idejekorán megálljt parancsoltak a szomolyai kőbányának, így a mai napig ámulhattok ezen az ember és természet alkotta látnivalón.

A szomolyai kaptárkövek ámulatba ejtik a látogatókat
A szomolyai kaptárkövek létrejötte az emberi kéz és a természet közös munkája (forrás: Shutterstock)

4. Noszvaji barlanglakások

A puha riolittufába vájt egykori barlanglakások szintén megérnek egy Eger környéki kirándulást. A noszvaji barlanglakásokat a XIX. században alakították ki. A XX. század közepére a lakosság mintegy ötöde élt barlanglakásban. Egészen az 1990-es évekig laktak itt emberek, majd néhány évvel később a helyükön művésztelep létesült.

Noszvaji barlanglakás belülről
Noszvaji barlanglakás belülről (forrás: Shutterstock)

5. Bogácsi Gyógy-és Strandfürdő
A közeli Bogács strandja szintén egy a népszerű Eger környéki kirándulóhelyek közül. A kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és kénes víz felszínre törését sok más magyarországi termálvízhez hasonlóan a kőolaj utáni hiábavaló kutatásnak köszönheti. 1955-ben tört fel a víz először, néhány évvel később pedig megépültek a medencék is. Kilenc medencében, bent és kint, úszó- és gyógyvízben pihenhetitek ki a bogácsi strandon a kirándulások fáradtságait.

+1. Siroki vár

A siroki vár kiemelkedik az Eger környéki kirándulóhelyek sorából
A siroki vár minden évszakban lélegzetelállító panorámát nyújt (forrás: Shutterstock)

A váráról is híres Egerből érdemes még egy rövid kiruccanást tenni. Sirokot a Mátra keleti lábánál, Egertől mintegy 20 kilométerre találjátok. A romjaiban is impozáns siroki vár a falu fölé magasodó régi vulkán tetején áll. Járt itt Csák Máté, török, Habsburg. Utóbbiak alaposan helybenhagyták a várat; 1713 óta rom. Autóval a parkolóig tudtok felhajtani, ahonnan egy kellemes sétával éritek a el a bejáratot. Közben betérhettek egy hangulatos étterembe is, majd a vár falai között, a lélegzetelállító panorámában gyönyörködve élvezhetitek a különleges pillanatokat.

Akciós utalványok Sirokra >>