Európai adventi vásárok - Prága
Inspiráció utazásodhoz

A legszebb európai adventi vásárok, amik garantáltan meghozzák a karácsonyi hangulatot

6 perces olvasási idő

A fahéj és a narancs illata megtölti a levegőt, a forralt bor kellemesen melegít, a fényűző karácsonyi díszek pedig mosolyra fakasztanak és várakozással töltenek el… A hidegebb idő ellenére sem találhatnánk lélekemelőbb programot  az adventi vásároknál! Európa városai hagyományosan november végén ünnepi díszbe borulnak, a főtereken pedig felbukkannak az árusok, akik kézművek portékáikkal emelik az ünnep fényét. Hogy a decemberi kiruccanás a lehető legmeghittebb és legvarázslatosabb legyen, összeállítottuk a legkülönlegesebb európai adventi vásárok top 5-ös listáját.

Prága

Csehországban nem veszik félvállról a karácsonyi készülődést, az adventi időszak az egyik legszebb a fővárosban! Az ünnepet megelőző hetekben az egész város karácsonyi díszkivilágítást kap, Prága tornyai és jellegzetes épületei pedig csak fokozzák a mesebeli, ünnepi hangulatot. Az ország legszebb és egyben leglátogatottabb karácsonyi vására a főváros szívében, az Óváros téren kerül megrendezésre immár 18 éve.

Prágai adventi vásár
Az európai adventi vásárok egyik legnépszerűbbike, a prágai

A látogatók kézműves termékek, karácsonyi dekorációk, kézzel készült játékok és egyéb csecsebecsék közül válogathatnak, közben pedig megkóstolhatják a cseh konyha legjavát: hagyományos és ünnepi cseh sörök, morva szőlőből készült forralt bor, ínycsiklandó ételek és édes finomságok sora gondoskodik róla, hogy ne maradjunk se éhesek, se szomjasak. Összesen 77 faházikó kínálatát fedezhetjük fel a négy hétig tartó vásáron, amelyek délelőtt 10 és este 10 között várják a vásárlókat. A nézelődés mellett persze egyéb programokra is lehet számítani a vásár szélén felállított színpadnál, a kisebbek pedig nagyra értékelik majd az állatsimogatót, ahol pónikkal, lámákkal, bárányokkal és kecskékkel is találkozhatnak.


Tipp: A legünnepibb szelfi elkészítéséhez ajánljuk a vásár egyik legnépszerűbb attrakcióját, ami nem más, mint egy 3 méter magas, koszorút ábrázoló kapu, kis híddal és fenyőfával.

Szétnéznél a prágai adventi vásárban? Keress hozzá egy akciós utazást ITT!

Salzburg

Európa egyik legszebb és legrégebbi adventi vására Salzburgban, Mozart szülővárosában, a Residenzplatz és a dóm környékén nyújt felejthetetlen élményeket. Az óváros tökéletes helyet és atmoszférát biztosít a karácsonyi készülődéshez és hangolódáshoz, ráadásul több száz éves tradíciókkal is megismerkedhetnek azok, akik Salzburgot választják karácsonyi kiruccanásuk helyszínéül. Mai formájában 1974 óta rendezik meg az adventi forgatagot, de már a 15. században is az ünnepekhez köthető rendezvények és piacok kerültek megrendezésre a város központjában.

A Christkindlmarkton több mint 100 árus különböző portékáit fedezhetjük fel: helyi népszokásokhoz kötődő tárgyakat, kézzel készített hagyományos karácsonyfadíszeket és egyéb különleges ajándékokat is megvásárolhatunk. Nehéz megállni, hogy ne csábuljunk el, amikor a fahéjas mandula, a fűszeres puncs, vagy a sült alma illata megcsapja az orrunkat, de miért is ne engedhetnénk a kísértésnek? Ezek a finomságok éppúgy hozzátartoznak az osztrák adventi vásárok hangulatához, mint a különböző kedves ajándéktárgyak.

Salzburg adventi vására
Salzburg adventi vására feledhetetlen élményekkel hívogat


Tudtad? A vásáron az árusok egységes, zöldre festett kis kunyhókban kínálják a portékáikat. A házikók egy salzburgi művész, Franz Wallnöfer tervei alapján készültek el még 1974-ben, és azóta hagyomány, hogy ezeket a standokat a bérlőik díszítik fel és rendezik be.

FONTOS! Ausztria a novemberben bevezetett országos zárlat után 2021. december 12-től kezdve fokozatosan feloldja a koronavírus terjedésének megfékezése miatti korlátozásokat!

Bruges

Köztudott, hogy a belgák otthon vannak a csokoládékészítésben, így elképzelni is mámorító, hogy karácsonykor milyen különleges finomságokkal találkozhatunk a belgiumi karácsonyi vásárokon. Ha igazán felejthetetlen hangulatra vágyunk, akkor Bruges, az ország egyik legszebb kis ékszerdoboza kiváló választás. Különösen ajánljuk azoknak, akiket leginkább a gasztroélmények vonzanak és autentikus helyszínen szeretnének hangolódni az ünnepre. Forró csokoládé, belga gofri és rengeteg különböző ízesítésű sajt várja, hogy megkóstold őket, miközben a feldíszített utcácskákon sétálgatva átjár a karácsony hangulata.

Európa legszebb adventi vásárai
A flamand Bruges városában mintha minden nap karácsony lenne

A középkori Grote Markt főtérre érkezve igazi ünnepi forgatagban találhatod magad, válogathatsz a helyi kézműves alkotók termékei közül, vagy megnézheted a közelben lévő Minnewater-tavon korcsolyázó helyieket. Ha már arra jársz, és esetleg a pároddal együtt érkezel, mindenképpen keljetek át a tó hídján, a helyi legenda szerint ezzel ugyanis szerelmetek örökké tart majd. A flamand városka hangulata mintha tényleg arra született volna, hogy a karácsonyt ünnepelje, még a turistákat fuvarozó lovaskocsik is ünnepi díszbe öltözve szelik a macskaköves utcákat, és minden ablakban fényfüzérek, gyertyák hirdetik, hogy közeledik a szeretet ünnepe.


Ezt kóstold meg: Belgiumban egyébként is nagyon felkapott, de a karácsonyi időszakban még több helyen kipróbálhatod a gin elődjét, a jenever nevű fűszeres, szeszes italt, amit hagyományosan borókabogyóval ízesítenek. Egy különleges üveg ráadásul tökéletes ajándék is lehet!

Colmar

A Mikulás szülővárosában járunk? Esetleg egy megelevenedett karácsonyi képeskönyv lapjaira teleportáltunk? Csak majdnem, de a francia város mindent megtesz azért, hogy valóra váltsa minden karácsonyi álmunkat. Colmar rendezi évről-évre az európai adventi vásárok közül az egyik leginkább mesébe illő hangulatút, a kisváros az ünnepi időszakban tényleg varázslatosan fest, a helyiek nem spórolnak a karácsonyi díszkivilágítással és az ünnepi dekorációkkal. Persze a varázslat nem lenne olyan hatásos Colmar több száz éves, tradicionális favázas épületei nélkül, amelyek ünnepi fényeikkel életnagyságú mézeskalácsházakra emlékeztetnek.

Adventi vásárok Európában
Ugyan ki tudna ellenállni Colmar mesés csábításának?!

A La Petite Venise néven emlegetett városrészben érdemes térkép nélkül kalandozni egy kicsit, így az óváros minden apró szegletét felfedezhetjük. Minden ablakban és kirakatban újabb és újabb téli csodavilág tárul a szemünk elé, a lakosok minden év novemberében saját maguk kezdik el díszíteni a házaikat. A csatornák mentén tekergő utcákban az adventi vásár árusai a legkülönbözőbb finomságokat és kézműves termékeket kínálják. Regionális alapanyagokból készült csemegék, francia borok, hagyományos karácsonyi díszek és játékok közül válogathatunk.


Ne hagyd ki: Egy korábbi mozi épületében mesés kiállítást rendeztek be, a Musée du Jouet egy játékmúzeum, ami a gyermekek, és a gyermeklelkű felnőttek kedvenc attrakciója Colmarban. A belépő 8 éves korig ingyenes, 8-15 év között 4,50 euró, a felnőtt belépő ára pedig 6 euró.

Trier

Az európai adventi vásárok hagyománya Németországból indult, így nem maradhatott le listánkról az egyik legszebb, ami Trierben kerül megrendezésre immár 41 éve. A város középkori főtere a magasba emelkedő Szent Péter-dómmal tökéletes helyszínt biztosít az adventi várakozáshoz. A vásáron 95 árus különböző portékái közül válogathatunk, és biztosak lehetünk benne, hogy itt minden megtalálható, ami egy felejthetetlen karácsonyhoz szükséges, legyen szó ünnepi édességekről, sült gesztenyéről, kézműves gyertyákról, kézzel fújt üveg ajándékokról vagy hagyományos kerámiákról.

Adventi vásárok - Trier
Trierben középkori kulisszák között várhatjuk a karácsonyt

A katedrális előtt minden nap kulturális programok várják az érdeklődőket, gyermekműsorokat, koncerteket és ünnepi előadásokat tartanak, a szemfülesek pedig találkozhatnak a Mikulással és kis segítőivel is.


Jó tudni: A trieri adventi vásár leginkább a forralt boráról híres, semmiképp se térj haza anélkül, hogy megkóstolnád! A helyiek annyira szeretik ezt a forró, téli italt, hogy minden évben forralt bor királynőt választanak, aki egy évig viselheti ezt a megtisztelő címet.

(A képek forrása: Shutterstock)