Site icon blog.maiutazas.hu

A meseszép Makarska kihagyhatatlan látnivalói

7 kihagyhatatlan látnivaló, ha Makarskán nyaralsz.

Makarska és a róla elnevezett riviéra az egyik leghangulatosabb tengerparti szakasz Horvátországban. Gyönyörű strandok, kristálytiszta tengervíz, és számos látnivaló vár minket ezen a csodálatos környéken. Íme, a meseszép Makarska látnivalói egy top7-es listán!

Makarska a több, mint 1700 méter magas Biokovo-hegység lábánál fekszik, ezért számos kirándulási lehetőség közül is válogathatunk. Nézzük meg, hogy mi mindent tartogat számunkra Horvátország egyik legszebb mediterrán vidéke.

Íme, Makarska kihagyhatatlan látnivalói:

Az óváros

A legtöbb mediterrán város különös vonzerővel bír. Ez Makarskán sincs másképp. Mivel az egykori óváros teljesen megsemmisült a velencei-török háborúkban, ezért itt nem találunk több száz éves épületeket, mint pl. Trogirban vagy Splitben. A XVIII. századtól kezdve azonban újjáépítették a várost, így a ma már réginek számító épületek között is igazán átérezhetjük a mediterrán kisvárosok hangulatát. Nappal is nagyon hangulatos a szűk kis utcákon sétálva felfedezni az óvárost, de naplemente után telik csak meg igazán élettel a város.

A Szent Márk székesegyház

A XVIII. században épült Szent Márk székesegyház a város főterén, a Kačić téren található. Az előtte elterülő lépcsősor és a háttérben magasodó hegység miatt Makarska egyik nagyon különleges látnivalója. A templom mellett egy 1755-ben épült velencei ivókút is található. Szintén Makarska főterén találjuk Andrija Kačić Miošić ferences szerzetes és költő tiszteletére állított bronzszobrát.

A Szent Márk székesegyház, egy Makarska látnivalói közül (forrás: pixabay.com)

Tengerparti sétány

Az öböl mentén húzódó, hatalmas pálmafákkal szegélyezett sétányon mindenképpen érdemes egy hosszú sétát tenni. Az egyik oldalról a mediterrán kőépületek, éttermek és pálmafák, a másik oldalról pedig a kristálytiszta tenger, yachtok, és a környező szigetek látványa teszi felejthetetlenné a sétát. Mivel itt található a város kikötője is, figyelhetjük a beérkező vagy épp kihajózó yachtokat és halászhajókat. Ha elfáradnánk, itt mindig találunk egy helyet, ahová beülhetünk egy kávéra. A Szent Péter félsziget másik oldalán szintén egy öböl található, ott azonban a promenád helyett a népszerű városi strandot, a Gradska plažat találjuk.

Makarska tengerparti sétánya (forrás: unsplash.com)

A Szent Péter félsziget

A két öböl előtt elnyúló félszigetről pazar kilátás nyílik a tengerre és Makarska városára. Itt áll Szent Péter szobra – Makarska védőszentje – , aki a Mennyország kulcsát tartja a kezében, és innen vigyáz a város életére.

Tipp: Akciós nyaralások Makarskán! >>

Ha igazán romantikus pillanatokat szeretnénk szerezni magunknak, akkor keressük fel a szerelmesek sétányát. Úgy tartják, hogy ha elhelyezünk itt egy lakatot a saját és a párunk nevével, akkor egy életen át együtt leszünk a szerelmünkkel. Ráadásul a legszebb naplementéket innen, a félszigetől tudjuk megcsodálni, így a pillanat biztosan nagyon emlékezetes marad.

Ezután elsétálhatunk még a kis Szent Péter templomhoz és a világítótoronyhoz is. A kilátásra itt sem panaszkodhatunk.

Tipp: a félszigeten található Sól Lounge Bar már-már látnivalónak számít, hiszen innen tudjuk megfigyelni Makarska leggyönyörűbb naplementéit. Érdemes felkeresni!

Makarska, Szent Péter félsziget – Szerelmesek sétánya (forrás: pixabay.com)

Gradska plaža

Makarska látnivalói közül a riviéra méltán híres meseszép strandjairól. Ha megérkeztünk a városba, nem is kell messzire mennünk, hiszen azonnal csobbanhatunk a tengerben a Gradska plažan, azaz a városi strandon. A strand a Szent Péter félsziget másik oldalától indul, és másfél kilométer hosszan nyúlik el az öbölben. Lassan mélyülő, kavicsos tengerpart, ezért családoknak is ideális. Az sem baj, ha nincs nálunk napernyő, hiszen a part menti fák árnyékaiban megpihenhetünk. Ha megéheztünk, akkor sem kell messzire mennünk, hiszen a közelben éttermeket és bárokat is találunk.

Számtalan vízisportolási lehetőségeket is kínál a strand, úgy mint a jet ski vagy a banánozás, de akár a búvárkodást is kipróbálhatjuk! A gyönyörű víz alatti világ felfedezése garantáltan felejthetetlen élményt nyújt. A kevésbe bevállalósak vízibiciklit is bérelhetnek.

Fontos tudni, hogy a Gradska plaža Kék zászló minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a tenger vize kiváló minőségű, a strand tiszta és megfelelő számú életmentő személyzettel és felszereléssel rendelkezik. Így még nyugodtabban tudjuk élvezni a nyaralásunk pillanatait.

Makarska egyik top látnivalója: a Punta Rata strand

Ha a világ egyik legszebb strandján szeretnénk eltölteni néhány órát, akkor kétségtelen, hogy a Brelában található Punta Rata a mi helyünk! És ez nem túlzás: Punta Rata valóban a világ tíz legszebb strandja között szerepelt az amerikai Forbes magazinban. Egy gyönyörű fenyőerdővel körülvett, apró kavicsos tengerpartot képzeljünk el, kristálytiszta tengerrel, és képeslapra illő sziklákkal. Brela jelképe, a Kamen Brela (azaz Brela sziklája) tényleg gyakran megtalálható az árusok képeslapjain. Nem véletlenül, hiszen a tengerből kiemelkedő szikla a magasba törő fenyőkkel csodálatos látványt nyújt.

A riviérához tartozó strandot – amely szintén elnyerte a Kék zászló minősítést – egy rövid autóút után érhetjük el Makarskából. A lélegzetelállító látványon túl, remek sportolási lehetőségek is várnak ránk, mint például a foci vagy a röplabda. A strandon bérelhető napernyő és nyugány is, de akár a fák árnyékában is hűsölhetünk. Ezen kívül zuhanyzó és mellékhelyiség is a vendégek rendelkezésére áll. Ha megszomjaznánk a nagy melegben, itt is számos étterem és bár közül választhatunk. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy élvezzük a napsütést és a hűsítő azúrkék tengert.

Biokovo hegység

A természet szerelmeseinek jó hírünk van: Makarska egyik legszebb természeti kincse a Biokovo hegység és az itt található Biokovo Nemzeti Park számos túraútvonalat és kalandot kínál. A hegység rendkívül népszerű kirándulóhely, a különleges növényvilág, a friss levegő és a csodálatos panoráma vonzza a túrázókat.

Legmagasabb pontja a Sveti Jure csúcs (1762m) – amely a második legmagasabb pont Horvátországban -, ahonnan tiszta időben egészen az olasz partokig ellátni.

A Biokovo-hegység, Makarska (forrás: unsplash.com)

Ha a kirándulás mellett döntünk, ne felejtsük el, hogy a kijelölt útvonalak többsége elég intenzív, nem feltétlenül kezdő túrázóknak ajánlott. A legjobb, ha egy tapasztalt túrázóval vágunk neki a csúcsnak. Legyen nálunk megfelelő felszerelés és a túracipőt se hagyjuk otthon! A túra -és hegymászó útvonalakon kívül autóval, és egy szervezett túra keretében minibusszal is megközelíthető. Bárhogyan is jutunk fel, a lélegzetelállító panoráma kárpótol minket minden fáradságért.

Aki nem tériszonyos, akár egy másik pontról is megcsodálhatja a kilátást. A Biokovo kilátóterasz (Biokovo Skywalk) a nemzeti parkban várja azokat, akik nem félnek a szakadék fölé kinyúló, üvegpadlós kilátóból gyönyörködni a panorámában. Kalandvágyunktól és bátorságunktól függően, a hegységben kipróbálhatjuk a sziklamászást és a siklóernyőzést is.

A Nugal beach, egy Makarska kihagyhatatlan látnivalói közül (forrás: unsplash.com)

Makarska látnivalói itt még nem érnek véget. A város egy kiváló kiindulópont a környező szigetvilág felfedezéséhez. Bérelhetünk kisebb hajót és vitorlást is, vagy csatlakozhatunk egy szervezett hajótúrához is. 

Mivel Makarska a riviéra szíve, ezért a közelben lévő települések, strandok, látnivalók is csak egy karnyújtásnyira vannak tőlünk. Ha tehetjük, a Nugal és a Tupeci strandot se hagyjuk ki! Mindkettő csak néhány kilométernyire található innen. 

Ha horvátországi nyaraláson gondolkodunk, Makarska egy nagyszerű nyaralóhely, függetlenül attól, hogy a párunkkal, baráti társasággal vagy a gyerekekkel utazunk ide. Itt mindenki megtalálja azokat a lehetőségeket, amik egy álomnyaraláshoz szükségesek.

Még nem döntötted el, hogy melyik horvát tengerparton töltsd a vakációt? Ebben a cikkben a top 10 horvát tengerpartot gyűjtöttük csokorba, ahol garantált az élményekkel teli nyaralás. >>

Makarska látnivalói téged is meggyőztek, hogy érdemes itt töltened a vakációt? Itt megnézheted a legnépszerűbb akciós makarska-i nyaralásainkat! >>


Exit mobile version