Site icon blog.maiutazas.hu

Látnivalók a Bledi-tó környékén – gyógyító vizek és mesés tájak nyomában

Bledi-tó és a látnivalók

A Bledi-tó Szlovénia egyik legismertebb látnivalója és az egyik legszebb alpesi nyaralóhely. Lássuk, hogy mely Bled környéki látnivalók azok, amiket érdemes megnéznetek, ha a nevezetes tó és vidéke a nyári utazásotok célpontja!

A tó Budapesttől közel 6 órányi autózásra található. Ha az M7-es felől érkeztek, útközben elhaladtok Ljubljana mellett. A szlovén főváros nagyon megér egy megállót, de visszatérhettek később Bledből is egy városnézésre.

A mintegy két kilométer hosszú és közel másfél kilométer széles Bledi-tavat látnivalókban is bővelkedő, lenyűgöző táj veszi körül. A vize és a környék hegyi levegője messze földön a gyógyító  hatásáról híres. Erre jött rá a bledi turizmust megalapozó svájci hidroterapeuta, Arnold Rikli a XIX. század végén. Rikli valóságos egészségturizmus-paradicsommá varázsolta Bledet.

Fürdés, sok mozgás és helyes táplálkozás voltak a gyógyulás kulcsai.

Akciós szállást keresel a Bledi-tó környékén? Nézd, itt mutatunk néhányat!

Igazi élmény, ha átvonatoztok a Vintgar-szurdok kőhídján

Mely látnivalók jelentik Bled vonzerejét?

Fürdés a Bledi-tóban, evezés a folyón

Ez a hármas nagyjából ma is igaz a bledi utazás motivációira. Kezdjük a fürdéssel! A Bledi-tó körül több természetes strandot találtok. Ezek közül legnépszerűbb a legismertebb bledi látnivalók egyike, a bledi vár alatti Vár strand. A 6000 négyzetméternyi természetes, kék zászlós strandon napozhattok, csúszdázhattok, úszhattok a nyáron kellemes vizű tóban.

Érdekesség! Azt tudtátok, hogy egy Ignac Novak nevű férfi az 1780-as években ki akarta száríttatni a tavat, mert termékeny földet akart és a tó fenéki agyagra téglagyárat alapítani? Kapzsi terve szerencsére nem vált valóra.

A víznél maradva, a Bledi-tó vizén remek dolog az utazás egy pletna fedélzetén. Ez az a lapos fenekű evezős hajó, amivel a Bledi-tó szigetére eljuthattok, hogy megkongassátok a szigeten álló Szűzanya templom kívánság harangját. Hátha valóra válik a kívánságotok! Ha szeretnétek a Bledi-tóhoz tett utazást evezéssel megfűszerezni, a közeli Száván raftingolhattok, vadvízi kajakozhattok. Az eszkimó forduló megy?

Romantikus csónakázásra hívnak az evezős pletnák

Nézz meg néhány akciós szlovéniai szállást és tölts felejthetetlen napokat csodás tengerpartján!

Hegyi kirándulás és látnivalók Bled környékén

A svájci Rikli mozgás címén elsősorban a Straza hegyre kirándultatta fel kezeltjeit. Ezt ma is megtehetitek; a Bled Fitness sétány mentén számos ösvény kanyarog fel a mintegy 640 méteres magasságba. A mozgás öröméért, de azért is megéri felmenni, hogy a nyári bobbal száguldjatok. Az 520 méter hosszú, meredek bledi bobpályán akár 40-nel is tempózhattok lefelé. A Strazáról szép a kilátás, de ha el akarjátok készíteni a Bledi-tó vidékének zsánerképét, a Mala Osojnica és a Velika Osojnica hegyekre kiránduljatok fel. A Bled és környéki látnivalók egy másik kedvence az 1,6 kilométer hosszú Vintgar-szurdok, amit a Radova folyó vízesései és a Bohinj felé vezető vasút több, mint százéves kőhídja tesznek még festőivé.

Tegyetek egy izgalmas kirándulást a Vintgar-szurdokba

Szlovénia legrégebbi vára és Tito bledi villája

A Bledi-tó partját látnivalók övezik lépten-nyomon. Sétáljátok egyet a rendezett sétautakon, vagy béreljetek kerékpárt és fedezzétek fel a XIX. század kúriáit. Egyikükre, az egykori Windisch-Grätz-kastélyra épült a II. világháború után a jugoszláv vezető, Tito bledi rezidenciája. A tó fölött, egy közel 140 méteres sziklán áll a bledi vár, Szlovénia legrégebbi várkastélya. Ha felsétáltok, kiállításon ismerkedhettek Bled történetével.

A híres bledi krémes

Bár az édességeket sokan nem sorolják a helyes táplálkozás kategóriájába, azért ennyi mozgás és a Bled környéki látnivalók felfedezése után nem maradhat ki a híres bledi krémes. Állítólag a krémes titka az aranybarnára sütött vajas tészta és a pont megfelelő állagú vaníliakrém. Azt mesélik, hogy a krémes mintegy 70 évnyi története során már annyi készült belőle, hogy egymás mögé rakva Bledtől Nápolyig érne a sor.

Az ínycsiklandó bledi krémes

Bohinji kirándulás

A Bledi-tó környékére tervezett utazás programjába mindenképpen iktassátok be egy kiruccanás erejéig a szomszédos Bohinji-tavat. Ez Szlovénia legnagyobb állandó, természetes tava, szinte Bled szomszédságában, a 3000 méterig nyúló Triglav Nemzeti Park előterében. A tóban fürödhettek, evezhettek és megmászhatjátok a környék hegyeit.

Szlovénia csodás tengerpartja is számos meglepetést tartogat! Ismerd meg a Szlovén Isztria titkait!

(A cikkben található képek forrása: Shutterstock)


Exit mobile version